Jocurile Olimpice Nord-coreenii nu au primit telefoane Samsung precum ceilalți sportivi, la JO 2024

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Sportivii din Coreea de Nord, prezenți la Jocurile Olimpice de la Paris, nu au primit telefoanele oferite de către firma sud-coreeană Samsung, precum ceilalți atleți.



Fără smartphone-uri sud-coreene pentru Coreea de Nord

Membrii delegației olimpice nord-coreene nu au primit smartphone-urile sponsorului olimpic Samsung, oferite gratuit tuturor sportivilor la Jocurile de la Paris 2024, a anunțat joi Comitetul Internațional Olimpic (CIO).

Compania sud-coreeană de electronice, sponsor de top al CIO, oferă tuturor celor 10.500 de concurenți un smartphone, care va putea fi folosit în țările de origine ale sportivilor.

„Putem confirma că sportivii Comitetului Olimpic Național din Republica Populară Democrată Coreea nu au primit telefoanele Samsung”, a declarat un purtător de cuvânt al CIO.

Coreea de Nord se află sub sancțiunile ONU pentru programele sale de construcție de rachete balistice și nucleare din 2006, iar acele măsuri au fost înăsprite de-a lungul anilor.

„Consiliul de Securitate al ONU, în conformitate cu paragraful 7 al Rezoluției 2397 (2017), interzice furnizarea, vânzarea și transferul, direct sau indirect, a tuturor utilajelor industriale către Coreea de Nord, iar smartphone-urile sunt articole interzise care fac obiectul rezoluției”, a declarat Ministerul de Externe al Coreei de Sud.

Echipa olimpică nord-coreeană are 14 sportivi care participă la JO 2024 de la Paris la șapte discipline sportive, potrivit Agerpres.

Dovada că sportul unește națiuni: Coreea de Sud, alături de Coreea de Nord, la Jocurile Olimpice de la Paris

Un selfie cu jucători de tenis de masă din Coreea de Nord și de Sud la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, medaliați și reuniți pe același podium, a devenit viral, în contextul tensiunii permanente dintre Seul și Phenian, țări aflate în conflict.

În fotografia făcută de sud-coreeanul Lim Jong-hoon, medaliat cu bronz la dublu mixt alături de Shin Yu-bin, apărea coechipiera sa, dar și perechea nord-coreeană vicecampioană olimpică, compusă din Ri Jong Sik și Kim Kum Yong, precum și chinezii Wang Chuqin și Sun Yingsha, medaliați cu aur.

Momentul a fost surprins cu același smartphone Samsung, pe care nord-coreenii nu l-au primit la Paris: „Un selfie cu drapelele naționale ale celor două Corei și un telefon Samsung”, a descris cotidianul popular sud-coreean JongAng Ilbo.

Coreea de Nord nu a trimis niciun sportiv la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021, din cauza pandemiei de Covid-19, iar această medalie marchează revenirea sa pe podiumul olimpic.

„I-am felicitat când au fost prezenți (pe podium), în calitate de medaliați cu argint”, a relatat Lim Jong-hoon pentru presa sud-coreeană după ceremonie.

Posturile de televiziune sud-coreene au preluat selfie-ul, care a imortalizat un rar moment de unitate între cele două Corei.

„Este veritabilul spirit al Jocurilor Olimpice”, a salutat comentatorul.

Cele două state se află mereu în conflict, după războiul coreean desfășurat în perioada 1950-1953, soldat cu un armistițiu, dar nu cu un tratat de pace. Astfel, teoretic, cele două state încă se află în război. 

Evenimentele din 2018, impact major asupra relației dintre cele două state

Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, cele două Corei au participat sub același steag la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang, Coreea de Sud (2018).

Cele două state au format o echipă comună la hochei pe gheață feminin, jucătoarele din ambele țări concurând sub un drapel unificat al Peninsulei Coreene. De asemenea, sportivii din cele două state au defilat împreună sub un drapel comun, reprezentând Peninsula Coreeană, în cadrul ceremoniei de deschidere, simbolizând un mesaj de pace și unitate. Această colaborare a fost un simbol puternic pentru o relație mai bună între Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Este de remarcat că perioada 2018-2019 a prezentat cel mai bun nivel al relațiilor dintre cele două țări, de la izbucnirea războiului din secolul trecut.

Până în acest moment, Coreea de Nord se află pe a 56-a poziție în clasamentul live pe medalii la JO 2024, cu cinci medalii, dintre care două de argint și trei de bronz.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel