Tenis Noi explicații privind cazul de dopaj al lui Jannik Sinner: Tenismenul italian suferă de o boală de piele

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Sportivul a fost depistat pozitiv la două controale antidoping în luna martie, dar informațiile privind cazul în care a fost implicat au apărut public abia în cursul acestei săptămâni.



Jannik Sinner suferă de o boală de piele

Purtătoarea de cuvânt a tenismenului Jannik Sinner a transmis că acesta „suferă de o boală de piele numită dermatită psoriaziformă în care pielea picioarelor și a spatelui este afectată”, ca răspuns la criticile primite după ce jucătorul nu a fost suspendat, deși a fost depistat pozitiv la clostebol în cadrul turneului de la Indian Wells.

Autoritatea Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat, marți, că Jannik Sinner a fost găsit nevinovat de comiterea oricărei greșeli sau neglijențe de un tribunal independent, după ce a fost depistat pozitiv la două controale antidoping în luna martie, cu ocazia turneului de la Indian Wells.

Un tribunal independent a acceptat explicația jucătorului italian, conform căreia contaminarea cu o substanță interzisă, clostebol, un agent anabolizant, a avut loc atunci când un membru al echipei sale a aplicat un spray fără prescripție medicală pentru a trata o rană ușoară la începutul acestui an, a indicat ITIA într-un comunicat.

Această substanță, prezentă în cantitate de „mai puțin de o miliardime dintr-un gram”, după cum a indicat echipa tenismenului, a ajuns în corpul lui Sinner în timpul tratamentului pe care l-a primit de la kinetoterapeutul său, care „a cumpărat un produs fără prescripție medicală într-o farmacie din Italia pentru a-i trata o tăietură la un deget”.

În declarații pentru ziarul german Bild, purtătoarea de cuvânt a lui Sinner, Fabienne Benoit, a declarat că „persoanele rănite au tendința de a avea multe mâncărimi, ceea ce provoacă zgârieturi și, în consecință, mici crăpături și răni în zonele corespunzătoare”, din acest motiv apărând tăietura pentru care echipa jucătorului a folosit medicamentul.

Întrebată de ce kinetoterapeutul lui Sinner, Giacomo Naldi, nu a folosit mănuși sau altă metodă profilactică pentru a evita contaminarea unguentului, purtătoarea de cuvânt a dat asigurări că „în primele două zile, Naldi a purtat un pansament”, iar „când tăietura s-a cicatrizat suficient și nu mai sângera, a îndepărtat pansamentul”, după care „a început să folosească spray-ul în fiecare zi”, scrie Agerpres.

Barbara Chett: „Conferințele lui de presă nu vor fi despre tenis, vor fi despre acest caz”

Barbara Chett, expertul Eurosport pe US Open, a vorbit despre cazul lui Sinner, în exclusivitate pentru DCSport.ro. 

„Cred că e multă inconsistență în modul în care autoritățile responsabile tratează aceste cazuri. E foarte dificil să vorbesc despre asta, pentru că nu am legătură cu niciuna dintre aceste autorități, nu sunt sigură care sunt procedurile în aceste cazuri. Dar când m-am trezit dimineață, rețelele sociale erau pline de informații despre cazul Sinner. Am citit tot și da, îl cred. Dar m-am gândit la Simona, la cum ar putea vedea ea cazul. A fost scoasă din circuit doi ani, a trebuit să lupte din greu pentru a scăpa de acest caz. 

Mi-aș dori să fie mai multă uniformitate în modul în care sunt tratate cazurile. La unii jucători, informația ajunge în media imediat, dar la alții nu. 

Nu cred că Jannik Sinner ar fi folosit vreodată o substanță pentru a-și îmbunătăți forma. Cred varianta lui. Nu știu dacă sunt naivă sau nu, dar îl cunosc pe Jannik și nu cred că ar fi luat substanțe interzise intenționat. Darren Cahill e legat de ambii și a spus de fiecare dată că e încrezător în nevinovăția lor. 

Dar pentru Jannik Sinner vor urma câteva săptămâni grele, inclusiv la US Open, pentru că despre cazul de dopaj s-a vorbit abia după turneul câștigat la Cincinnatti. De acum, conferințele lui de presă nu vor fi despre tenis, vor fi despre acest caz, deci vom vedea cum se descurcă, nu îi va fi ușor. Sunt uimită, totuși, că i-a fost permis să joace în ultimele luni, cu acest caz investigat în spatele ușilor închise. Acum va trebui să se confrunte cu multe critici, inclusiv de la alți jucători. De altfel, ei l-au criticat deja, au criticat și decizia. E prima dată în cariera lui când se întâmplă ceva negativ. Și, din câte știm, azi oamenii sunt foarte vocali, spun ce gândesc. 

Cred însă că fanii îl vor susține. Va fi interesant să vedem cum vor reacționa spectatorii când va intra pe teren la US Open. E un băiat de treabă și e foarte greu să nu îl placi. E foarte umil. Dar cazul ăsta clar îi afectează reputația. Chiar dacă a scăpat de suspendare, când numele său e implicat în așa ceva nu are cum să nu îl afecteze. Dar oamenii uită repede, am văzut asta și în trecut. Cred că va avea în continuare mult suport din partea fanilor. Nu vorbim de îmbunătățirea performanțelor, ci a fost o cantitate mică de substanță interzisă”, a declarat Barbara Schett. 

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel