Jocurile Olimpice Nadia Comăneci, propusă pentru a fi ultima care poartă flacăra olimpică

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Fosta gimnastă Nadia Comăneci, prima care a luat nota 10 la Jocurile Olimpice, a fost propusă pentru a fi ultima purtătoare a flăcării olimpice, înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. 



Ziarul francez L'Equipe a fost cel care a lansat o dezbatere online în rândul cititorilor săi pe ideea oportunităţii alegerii unei mari personalităţi din lumea olimpiadei. Astfel, a fost alcătuită o listă cu 17 nume din toate disciplinele, din Franţa şi din alte ţări care participă la JO2024. 

Supranumită "Zeiţa de la Montreal", Nadia Comăneci este pe listă cu Marie-Jo Perec, triplă campioană olimpică la 200 şi 400 m plat, Zinedine Zidane, campion mondial cu Franţa şi de trei ori câştigător al Ligii Campionilor cu Real Madrid ca antrenor, în sezoane consecutive, dar şi de Jean-Claude Killy, triplu medaliat cu aur olimpic la schi alpin. 

"La fel ca rețeta celebrei băuturi americane care sponsorizează Jocurile Olimpice din 1928 sau codurile armelor nucleare, acesta este unul dintre cele mai bine păstrate secrete din lume: cine va fi ultimul purtător al torței la ceremonia de deschidere a Paris 2024 din 26 iulie?

Numai Tony Estanguet, președintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice, Etienne Thobois, director general, și Michaël Aloïsio, director general adjunct, știu. Și poate și norocosul câștigător. Sau nu.

În lipsa unor certitudini, L'Equipe vă oferă diferite ipoteze și diverse variante pentru acest sondaj. Depinde de dumneavoastră să vă exprimați preferința pentru misiunea extrem de simbolică, menită să marcheze inevitabil istoria sportului.

În mod tradițional, ne-am imaginat că ultimul alergător de ștafetă ar putea fi o vedetă olimpică franceză, precum Marie-José Pérec, Martin Fourcade sau Jean-Claude Killy. Sau ne îndreptăm spre o vedetă din fotbal, Zinedine Zidane sau Kylian Mbappe?

La fel ca Tokyo în 2021, unde japonezii au ales-o pe Naomi Osaka, COJO ar putea prefera un sportiv olimpic francez încă în activitate, ca Renaud Lavillenie, Teddy Riner sau colega sa, Clarisse Agbegnenou.

Dar Paris 2024, care intenționează să «iasă din tipare», ar putea miza pe originalitate și opta pentru un star francez de renume internațional, așa cum ar fi Omar Sy, alias Arsène Lupin, ori pentru un simbol al Orașului Luminilor, ce ar putea fi un supraviețuitor al atentatelor din 13 noiembrie 2015. Și mai îndrăzneț, de ce să nu fie simbolul victoriei Franței, precum fotbaliștii Les Bleus din 1998, laolaltă?

Jocurile Olimpice de la Paris 2024 trebuie să fie și Jocurile incluziunii, deci n-ar fi surprinzător dacă flacăra ar fi aprinsă de un sportiv paralimpic, ca Michaël Jeremiasz sau Marie-Amélie Le Fur... Deoarece deschiderea către lume este, de asemenea, o virtute cardinală a Parisului 2024. Ideea de a apela la o stea olimpică internațională nu e absurdă.

Avem și de unde putem alege: Usain Bolt, Carl Lewis, Michael Phelps, Nadia Comăneci...", transmite L'Equipe. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel