Fotbal Mircea Lucescu, cuvinte mari pentru Gigi Mulțescu: „A fost un deschizător de drumuri, a lăsat o amprentă specială”

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Antrenorul român Gheorghe Mulțescu s-a stins din viață la spital, la vârsta de 72 de ani.



Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Mircea Lucescu (79 de ani), a vorbit despre trecerea la cele veșnice a fostului fotbalist și antrenor român, Gigi Mulțescu.

„Il Luce” a spus că, deși nu a împărțit vestiarul cu cel poreclit „Smurdul”, îi recunoaște contribuțiile la fotbalul românesc, și nu numai. Gigi Mulțescu și-a pus amprenta și în fotbalul din Turcia, având și cetățenia statului.

Mircea Lucescu: „Îmi pare sincer rău pentru dispariția lui!”

„A fost un jucător important pentru istoria lui Dinamo. Un fotbalist cumva exact pe profilul nostru național, un bun pasator, aproape de un număr 10.

N-am avut ocazia să fim colegi de vestiar, dar îmi aduc aminte de partidele Jiul - Dinamo, cand evolua la Petroșani, unde aveau o echipă greu de răpus, cu Libardi, Tonca, Stockl. Sigur, nu e o perioadă definitorie pentru Mulțescu, fiindcă momentele lui cele mai importante s-au petrecut la Dinamo, inclusiv cu acel parcurs formidabil până în semifinalele Cupei Campionilor. 

Și, de asemenea, a fost în mare parte un deschizător de drumuri ca antrenor în Turcia, unde a lăsat o amprentă specială. Cred că am si avut unul sau două meciuri ca adversari, în perioada mea de la Galata.

Cert e că a lăsat amintiri speciale în urmă și la Samsun, și la Gaziantep. Îmi pare sincer rău pentru dispariția lui! Dumnezeu să-l odihnească!”, a declarat Mircea Lucescu pentru gsp.ro.


Gigi Mulțescu, carieră impresionantă

Gheorghe Mulțescu s-a născut pe 11 noiembrie 1951, în Botoroaga, județul Teleorman. El a fost legitimat în 1963 la Steaua București, club în cadrul căruia a evoluat la echipele de copii, juniori și tineret.

În anul 1971, Gigi Mulțescu a fost transferat la Jiul Petroșani (echipa pentru care este golgeterul all - time cu 79 de goluri marcate) unde a debutat în Divizia A și a continuat să activeze până în 1979, când s-a transferat la Dinamo București.

El a jucat de 15 ori pentru echipa națională, fiind membru al reprezentativei studențești a României. Mulțescu a debutat la echipa națională pe 25 septembrie 1974, înlocuindu-l pe Iordănescu în minutul 78 al amicalului cu Bulgaria disputat la Sofia, scor 0-0. Pe 29 noiembrie 1976 a marcat primul gol pentru România, într-un meci din Cupa Balcanică câștigat cu 3-2 în fața Bulgariei.

Mulțescu a câștigat Cupa României în sezonul 1973-1974 cu echipa Jiul Petroșani. Cu Dinamo București, Gigi Mulțescu a câștigat de trei ori campionatul (1982, 1983, 1984) și de două ori Cupa României (1982, 1984). Acesta a acumulat 359 prezențe în prima ligă din țara noastră, marcând 102 goluri.

Ca antrenor, Mulțescu a debutat tot la Jiul Petroșani, între anii 1985 - 1987, când încă mai juca. El a reușit promovarea echipei în Divizia A.

Mulțescu a devenit antrenor din vara lui 1990, conducând diverse echipe, dintre care și Dinamo București, Sportul Studențesc (cu care a promovat în Liga I în anul 2001), FC Vaslui și Universitatea Cluj. A pregătit formații și din Turcia, între care Samsunspor (în două rânduri), Gaziantepspor și Ankaragücü.

În octombrie 2009, Mulțescu a fost instalat în funcția de antrenor principal la Ceahlăul Piatra Neamț, ca în 2012 să semneze cu echipa de fotbal de primă ligă, Astra Ploiești.

În 2013, el a fost numit antrenor principal al echipei Dinamo București, dar a fost demis după doar opt etape în care a înregistrat două victorii, trei remize și trei înfrângeri.

În iulie 2020, Mulțescu a revenit la conducerea lui Dinamo, pentru al patrulea mandat, obiectivul fiind salvarea de la retrogradare. Dinamo se afla pe o poziție retrogradabilă în Liga I la instalarea lui Mulțescu în funcția de antrenor. După o victorie și un egal în primele
sale două meciuri la conducere, campionatul a fost înghețat, iar Dinamo a încheiat pe locul 13, fără să mai dispute meciurile restante.

În sezonul 2020/2021, Mulțescu a fost pe banca lui Dinamo în prima etapă, o remiză cu FC Hermannstadt, ca mai apoi să își rezilieze contractul cu formația bucureșteană. El a revenit la Dinamo după doar șapte luni, preluând echipa de pe locul 14 în Liga I, cu obiectivul de a evita retrogradarea. După doar patru meciuri la conducere și tot atâtea înfrângeri, Mulțescu a demisionat.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel