Jocurile Olimpice Mihaela Valentina Cambei aduce a opta medalie României! Performanță de argint a româncei de 21 de ani

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Halterofila română Mihaela Valentina Cambei a cucerit medalia de argint la categoria de 49 kilograme, miercuri seara, la Jocurile Olimpice de la Paris.



Mihaela Cambei este vicecampioană olimpică!

Mihaela Valentina Cambei a câștigat proba de smuls de la categoria de 49 kilograme, ridicând 93 kilograme, cu patru mai mult decât următoarea clasată, Zhihui Zou, campioana olimpică en-titre. La total, Cambei a ridicat 205 kilograme. Cu toate acestea, chinezoaica a reușit să revină în concurs și să ridice 117 kilograme la stilul aruncat, totalizând 206 kilograme și câștigând medalia de aur.

Medalia de bronz a revenit thailandezei Surodchana Khambao, cu 200 de kilograme.

Clasamentul final al categoriei 49 kg:

1. Zhihui Hou (China), 206 kg

2. Mihaela Valentina Cambei (România), 205 kg

3. Surodchana Khambao (Thailanda), 200 kg

4. Mirabai Chanu Saikhom (India), 199 kg

5. Jourdan Delacruz (SUA), 195 kg

6. Wan-Ling Fang (Taiwan), 193 kg

7. Beatriz Piron Candelario (Republica Dominicană), 192 kg

8. Rira Suzuki (Japonia), 191 kg

Aleasă cea mai bună halterofilă din Europa în 2023, Mihaela Cambei a obținut calificarea olimpică în limitele categoriei 49 kg. Ea a concurat la JO 2024 grație locului ocupat în ierarhia mondială.

În vârstă de 21 de ani, Mihaela este triplă campioană europeană de seniori în 2023 și 2024 și medaliată cu argint și bronz la smuls, la Mondialele din 2022, respectiv 2023. Legitimată la CSM Onești, românca participă la prima ei ediție a Jocurilor Olimpice.

Mihaela Cambei are parte de un program de pregătire draconic. Pentru a obține medalia olimpică, aceasta s-a antrenat câte cel puțin 4 ore pe zi, iar când nu e la sală, face exerciții de tehnică în fața oglinzii.

„Ridic tone, nu am calculat niciodată cât. Dar pe noi dacă ne vezi, cred că toată ziua în oglindă mai facem un smuls, un aruncat. Din obișnuință”, a declarat sportiva, într-un interviu recent.

A început să practice halterele crezând că face... gimnastică 

„Cum îmi place mie să spun, nu eu am ales halterele, ele m-au ales pe mine. Am fost selectată de la școală, aveam 9 ani. Halterele mi-au plăcut din prima, dar abia după un an, pentru că în primul an nu am intrat în sala de haltere.

De fapt, nici nu am știut că fac haltere. Eu la început credeam că fac gimnastică, făceam exerciții generale de forță, aveam și mobilitate.

Antrenorii ne puneau la pregătire fizică și atunci alergam cu gimnastele, ne puneau să facem tot felul de chestii și eu mă simțeam una dintre ele. Abia după un an ne-au băgat în sala de haltere și mi-a plăcut.

Toată munca din spate, greutățile... nu se văd. Se vede doar succesul și atunci prin ceea ce tragi în spate, fie frici, fie limite, să încerci să te autodepășești de fiecare dată în acea competiție îți dai seama că ai reușit. E foarte multă muncă. E foarte greu.

Pentru mine, ambele sunt importante: și recordul și medalia de aur. Dar în primul rând recordul, pentru că poate fi recordul tău personal, să te autodepășești. Și cu pași mărunți cred că după aceea îi urmează și medalia”, a dezvăluit Cambei, citată de Sportsnet. 

Mihaela Cambei a adus a opta medalie României, după reușitele lui David Popovici și a canotorilor români. În acest moment, țara noastră are trei medalii de aur, patru de argint și una de bronz.

 

Andrea Miklos părăsește JO 2024

Atleta română Andrea Miklos a ratat calificarea în finala probei de 400 m, miercuri seara, la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a fost cronometrată cu timpul de 50 sec 78/100 în semifinale.

Miklos a fost a cincea în a doua semifinală, în condițiile în care primele două clasate în fiecare serie s-au calificat în finală, alături de cele mai rapide două atlete.

În serii, Andrea Miklos a fost cronometrată în 50 sec 54/100 (Personal Best), al 15-lea timp. Miklos a fost a 15-a și în semifinale. Cea mai rapidă din semifinale a fost Salwa Eid Naser (Bahrain), 49 sec 08/100.

Finala probei va avea loc pe 9 august (21:00), scrie Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel