Jocurile Olimpice Mesaj important înainte de deschiderea Jocurilor Paralimpice. Ce trebuie evitat

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Jocurile Paralimpice se deschid miercuri, 28 august 2024, la Paris. 



La Jocurile Paralimpice trebuie evitate "clişeele eroice" legate de persoanele cu dizabilităţi, a declarat luni directorul artistic al ceremoniei de deschidere, Thomas Jolly, el şi echipa sa oferind amănunte despre munca lor de creaţie, scrie AFP.

Ca şi ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, cea a Jocurilor Paralimpice de miercuri seara va avea loc în afara unui stadion, în Place de la Concorde şi pe Champs Elysees, principiu călăuzitor fiind incluziunea.

"Aducerea sportivilor paralimpici în inima oraşului este deja un prim indicator politic, în sensul că oraşul nu este suficient de adaptat tuturor persoanelor cu dizabilităţi", a subliniat el luni într-un atelier din Saint-Denis în care au fost confecţionate costumele pentru cele patru ceremonii olimpice.

"Trebuie evitate, şi acesta este un al doilea indicator, clişeele eroice despre persoanele cu dizabilităţi, fiindcă nu eşti un erou când faci faţă provocărilor de zi cu zi (...) legate de barierele societale şi urbane", a spus el.

Denumită "Paradox", această ceremonie îşi propune să pună în valoare toate corpurile şi să-i facă pe oameni să se gândească la singularitatea lor. Ea este coregrafiată de suedezul Alexander Ekman, renumit în întreaga lume, cu peste 50 de creaţii şi colaborări cu baletul Operei din Paris şi Boston Ballet.

Pentru prima dată, el a colaborat cu dansatori cu dizabilităţi (în jur de douăzeci din totalul celor 150 de dansatori), scrie Agerpres.

 Flacăra paralimpică a ajuns în Franța, cu trei zile înainte de startul competiției

Flacăra paralimpică a ajuns duminică în Franța prin tunelul de sub Canalul Mânecii, purtată de Emmanuelle Assmann, medaliată la scrimă în fotoliu rulant, care a fost întâmpinată la sosirea ei de ministrul Sportului și Jocurilor, Amelie Oudea-Castera.

Cu trei zile înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, purtătoarea franceză a flăcării a sosit puțin după 14:00, ora României, la Coquelles (departamentul Pas-de-Calais) prin acest tunel.

Cu flacăra atașată de fotoliul ei, Emmanuelle Assmann, medaliată cu bronz la Atena în 2004, a fost întâmpinată de o gardă de onoare formată din membri ai comitetului de organizare și copii îmbrăcați în tricouri albe de voluntari.

„Este vorba de a înscrie sportul în inimile persoanelor cu dizabilități”, a declarat doamna Oudea-Castera cu câteva momente înainte de sosirea flăcării.

Pe lângă ministrul și șeful comitetului de organizare, Tony Estanguet, au fost prezente circa o sută de persoane, inclusiv în jur de cincizeci de aleși și voluntari.

Trecerea flăcării de la purtătorii britanici la cei francezi a avut loc în mijlocul tunelului în jurul orei 13:20. Flacăra își va continua călătoria spre Calais, unde vasul olimpic va fi aprins la ora 18:00.

Flacăra va fi apoi împărțită în 12 flăcări paralimpice care vor fi purtate de 1.000 depurtători de torțe în aproximativ cincizeci de orașe, existând 12 ștafete simultane.

Cele 12 ștafete se vor îndrepta spre Paris, unde flacăra va ajunge pe 28 august pentru ceremonia de deschidere.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel