Superliga Romaniei Marius Șumudică, primul interviu în calitate de antrenor al Rapidului. „Șumi” vrea să-i facă fericiți pe suporterii giuleșteni

Data publicării:
Facebook FC Rapid 1923
Facebook FC Rapid 1923

Antrenorul în vârstă de 53 de ani preia echipa giuleșteană, după ce oficialii clubului de fotbal au decis să se despartă de Neil Lennon.



Marius Șumudică: „Rapid este echipa pe care o iubesc, față de care mă simt dator”

Marius Șumudică a fost prezentat ca nou antrenor al echipei Rapid București, după ce clubul a încheiat colaborarea cu tehnicianul nord-irlandez Neil Lennon. Noul antrenor al Rapidului își dorește ca suporterii din Giulești să plece de la stadion fericiți.

„Cel mai important este că mi s-a îndeplinit un vis. Îmi doream foarte mult să revin acasă, aici e casa mea. Cuvintele sunt de prisos, nu am ce să spun. Nu pot să-mi exprim în cuvinte ceea ce simt în momentul de față, este echipa pe care o iubesc, față de care mă simt dator. Mă simt dator, în momentul de față, să fac lucrurile așa cum trebuie și să ieșim din zona asta în care ne aflăm acum și să ducem Rapidul acolo unde așteaptă.

Știu că sunt așteptări, dar nu m-am ferit niciodată de aventurile de genul ăsta. Sper să reușesc, este plăcerea vieții mele. Fotbalul mi-a dat totul în viață, iar eu trebuie să îi dau fotbalului. Rapidul mi-a dat totul în viață, ca om, am fost campion cu Rapidul... Sper să fiu campion și ca antrenor cu Rapidul. Ăsta este visul meu și tot timpul mi-am dorit lucrul ăsta”

Timpul este foarte scurt, vin foarte repede meciurile, în două zile jucăm... Nu vreau să-mi creez un alibi și nici să-mi iau meritele în cazul unui rezultat pozitiv, dar ceea ce vreau e să fac lumea fericită. Să vină din plăcere la stadion, să nu vină pentru Șumudică neapărat, lumea trebuie să vină pentru Rapid, pentru spectacolul din tribune.

Să ne reîntoarcem la spectacolul din tribune care vine în urma unui joc bun. Aici, trebuie să responsabilizez jucătorii, eu să fiu responsabil de lucrul ăsta. Eu trebuie să mă responsabilizez pe mine și pe staff-ul meu, așa încât echipa, de la meci la meci, să crească și să joace un fotbal plăcut ochiului. De asta are nevoie suporterul giuleștean: de fotbal plăcut!

S-au făcut investiții majore, cei doi acționari, domnul Șucu și domnul Angelescu, am spus că așa oameni, să investești într-o vară, în jurul a patru milioane de euro, mie mi se pare o sumă exorbitantă. Nici Copos nu a cheltuit în nicio fereastră de transfer atâția bani! Oamenii aceștia trebuie aplaudați din toate punctele de vedere, iar cei care sunt datori suntem noi, staff-ul, și jucătorii.

La condițiile care sunt aici, scuzați-mă! Eu am antrenat în străinătate în ultimii șapte ani de zile, iar să-ți primești salariul la zi este un lux, iar în momentul de față Rapidului nu îi lipsește nimic - decât performanța. Asta nu este vina nimănui, decât a staff-ului și a jucătorilor. Toată lumea trebuie să înțeleagă că au dat foarte puțin la ceea ce au primit.

Este un lot destul de echilibrat. O să discut cu cei doi acționari și vom stabili ceea ce mai avem nevoie. La televizor e una să vizionezi partida...alta e să mergi pe stadion. Eu am fost la meciul cu Sepsi, nu mi-a plăcut ceea ce am văzut, dar nu mai are niciun sens. Nu mă întorc în trecut, nu vreau să vorbesc despre cine a fost înaintea mea, ce a făcut...Niciodată, indiferent de ce se va întâmpla la Iași sau cu Craiova, nu voi veni să zic că am găsit echipa nepregătită. Din momentul de față trebuie să duc echipa la un nivel și nu contează ceea ce s-a întâmplat în trecut. Viitorul aparține jucătorilor mei, nu neapărat mie! Eu doar pot să îi ajut, fiindcă ei au valoare, este al doilea lot (n.r. - din Superliga).

Sunt dator acestor doi oameni care bagă bani în această echipă și își doresc foarte mult performanță. Pentru mine, ăsta e targetul: să aduc lumea la stadion, lumea să plece fericită de la stadion, să aduc acționarii la stadion împreună cu familiile și să vină ca la un spectacol. Mai departe, sper să reușesc!”, a spus Marius Șumudică.

Șumudică: „Chiar vorbeam cu Săpunaru...”

„Mie mi se pare, totuși, că echipa suferă din punct de vedere fizic și va trebui să punem la punct, să muncim, pentru că dacă nu îi dai fotbalului, fotbalul nu-ți va da înapoi! Iar noi trebuie să ne sacrificăm! Cea mai frumoasă viață este cea de fotbalist, chiar le ziceam și acționarilor: eu, cel mai bine, m-am simțit ca fotbalist. Ca antrenor, e mult mai greu. Totdeauna, le spun jucătorilor...chiar vorbeam cu Săpunaru (n.r. Cristian) să joace cât mai poate, pentru că nu te vei întâlni... (n.r. cu ocazia).

Le-am spus tot timpul jucătorilor mei: 'Uitați-vă, sunteți 25 aici! Câte echipe v-ar trebui ca să fiți toți antrenori? Că altceva nu știți să faceți, e foarte greu să faceți altceva...Și vă treziți că se termină cariera de jucător și nu știți ce să faceți cu banii și să îi drămuiți.' Din punctul ăsta de vedere, ei trebuie să înțeleagă că fac ceea ce le place. Ei nu sunt ca alți oameni care la ora 05:00 dimineața se scoală, aleargă după metrou, tramvai să ajungă la muncă...

Ei dorm foarte bine, vin dimineață, se antrenează două ore, după aceea au posibilitatea de a fi vizionați de familie, să fie mândri să iasă pe stradă. Eu vreau să imprim acestei echipe să simtă exact ce simțeam eu în momentul în care mergeam în Turcia și mă oprea lumea să facă poze cu mine, în Giulești, sau oriunde, pe stradă... Eu vreau să îi fac mândri pe jucătorii mei de ceea ce fac în teren. Ei asta trebuie să înțeleagă”, a mai spus Marius Șumudică, pentru Rapid TV.

Marius Șumudică va fi prezent pe banca Rapidului în numai trei zile, giuleștenii având programat un meci în a șaptea etapă a Superligii, împotriva celor de la Poli Iași. Partida din Copou are loc vineri, 23 august, începând cu ora 22:00.

În acest moment, Rapid se află pe locul 12 în clasament, cu cinci puncte. Jucătorii „alb-vișinii” au obținut doar cinci remize și o înfrângere în acest sezon, sub comanda nord-irlandezului Neil Lennon.

 

Rezultatele Rapidului, în primele șase etape

UTA Arad - Rapid, scor 1-1

Rapid - CFR Cluj, scor 2-2

Petrolul Ploiești - Rapid, scor 1-0

Rapid - Sepsi OSK, scor 2-2

Gloria Buzău - Rapid, scor 1-1

Rapid - Dinamo, scor 1-1

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Superliga Romaniei




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel