Fotbal Mai importanți banii decât respectarea drepturilor omului? FIFA, pusă la zid

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

FIFA a fost criticată pentru evaluarea superficială a modului în care drepturile omului sunt respectate în cadrul statului din Orientul Mijlociu. Arabia Saudită va fi gazda Campionatului Mondial de Fotbal 2034.



FIFA, criticată pentru că nu a evaluat corect respectarea drepturilor omului în Arabia Saudită

Alegerea Arabiei Saudite ca gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal 2034 a stârnit îngrijorări majore în rândul organizațiilor pentru drepturile omului, grupurilor de muncitori și activiștilor, scrie Deutsche Welle.

Procesul de evaluare al celor de la FIFA a acordat candidaturii Arabiei Saudite un scor record de 419,8 din maximul de 500 și o notă record de 4,2 din 5.

Situația drepturilor omului din această țară din Orientul Mijlociu a fost evaluată ca un risc „mediu” de către forul fotbalistic mondial, în ciuda faptului că mai multe organizații pentru drepturile omului au oferit dovezi contrare atât către FIFA, cât și autorităților saudite.

Lina al-Hathloul, directoarea departamentului de monitorizare și advocacy din cadrul organizației saudite pentru drepturile omului ALQST, a declarat că lumea nu ar trebui să fie distrasă de organizarea unui turneu important de la situația reală din țară.

„Nu veți putea auzi voci saudite autentice din interiorul țării, deoarece autocenzura a devenit normă”, a declarat ea pentru DW. „Toată lumea știe că a spune ceva ce ar putea fi văzut nu doar ca o critică, ci doar ca o lipsă de aplauze pentru autorități, este suficient pentru a ajunge în închisoare.

De aceea este foarte important să ne ascultați, să auziți ceea ce avem de spus și să fiți solidari cu prizonierii politici saudiți și cu toți cei care sunt victime ale autorităților saudite.”, a mai spus ea.

Raport „independent” defectuos despre riscurile pentru drepturile omului în Arabia Saudită

AS&H Clifford Chance, un parteneriat între două firme de avocatură din Arabia Saudită, a fost angajat să realizeze un raport independent care a stat la baza evaluării FIFA privind respectarea drepturilor omului în această țară.

Evaluarea s-a limitat la 22 de instrumente internaționale privind drepturile omului, selectate de comun acord între FIFA și Federația Saudită de Fotbal (SAFF). Aceasta a exclus multe domenii ale drepturilor omului, cum ar fi libertatea de exprimare, disparițiile forțate și încălcările drepturilor muncitorilor. În schimb, raportul s-a bazat în mare măsură pe legislația internă a Arabiei Saudite ca bază pentru evaluarea riscurilor privind drepturile omului.

Aceste legi nu respectă adesea standardele internaționale privind drepturile omului, în special în ceea ce privește drepturile femeilor, libertatea de exprimare, drepturile comunității LGBTQ și tratamentul aplicat lucrătorilor migranți.

Al-Hathloul, a cărei soră a fost închisă în Arabia Saudită pentru campania de susținere a dreptului femeilor de a conduce vehicule, a deplâns eșecul atât al FIFA, cât și al AS&H Clifford Chance de a consulta direct orice organizație pentru drepturile omului în timpul realizării raportului: „Devine o practică să nu se consulte cu adevărat organizațiile pentru drepturile omului. Este important de menționat că organizațiilor pentru drepturile omului nu li se permite accesul în Arabia Saudită.”

În 2016, FIFA a adoptat „Principiile Directoare ale Națiunilor Unite privind Afacerea și Drepturile Omului” și a inclus o responsabilitate de a respecta drepturile omului în articolul 3 din statutul său.

Apreciată la acea vreme ca fiind primul organism sportiv global care s-a angajat în domeniul drepturilor omului, aceasta ar fi trebuit să ducă FIFA într-un proces de identificare a riscurilor legate de drepturile omului pentru unul dintre turneele sale și apoi să se asigure că este clar cum vor aborda aceste riscuri țările care depun candidaturi.

Cu toate acestea, Stephen Cockburn, șeful Departamentului pentru Drepturile Muncii și Sport din cadrul Amnesty International, consideră că procesul pentru ambele Cupe Mondiale din 2030 și 2034, care au avut un singur candidat, a permis FIFA să-și evite responsabilitățile: „Am spus întotdeauna că Arabia Saudită are dreptul să-și depună candidatura pentru o Cupă Mondială, ca toți ceilalți. Dar trebuie să îndeplinească și standardele de drepturile omului așteptate de la toate țările candidate.”, a spus el.

„Analizând documentele de candidatură și strategiile privind drepturile omului propuse, se vede clar că acestea sunt profund defectuoase. Ele nu identifică riscurile. Nu le gestionează. În multe privințe, FIFA a colaborat, având în vedere că prin organizarea unor candidaturi unice (pentru Cupele Mondiale din 2030 și 2034), nu a existat nicio consultare și nu există standarde minime stabilite.

Pentru noi, să vedem că Arabiei Saudite i s-a acordat un risc mediu și că a obținut un scor atât de mare... Acum trebuie să continuăm să facem presiuni asupra FIFA și asupra Arabiei Saudite. Altfel, vor exista costuri umane reale și masive.”, a adăugat el.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel