Tenis Luca Preda, noua stea a tenisului masculin românesc, debut cu victorie la Turneul Campionilor pentru juniori

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Luca Preda, numărul cinci mondial la juniori, a debutat cu o victorie la Turneul Campionilor. 



Tânărul tenisman român Luca Preda, numărul cinci mondial, l-a învins pe britanicul Charlie Robertson, cu 6-3, 4-6, 6-3, miercuri, în primul lor meci din Grupa B a Turneului Campionilor pentru juniori (ITF Junior Finals), de la Chengdu (China).

În celălalt meci al grupei, sud-coreeanul Jangjun Kim (numărul 17 ITF) a dispus de americanul Maxim Mrva (numărul şapte mondial) cu 4-6, 6-3, 6-3.

Joi, în al doilea său meci, Luca Preda îl va înfrunta pe Maxim Mrva, scrie Agerpres. 

Cosac a lăudat performanţele tinerilor tenismeni români: Cu mult înaintea investiţiilor din tenis

Preşedinte Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia succeselor înregistrate la Campionatele Europene Under-18 şi Under-16, că performanţele juniorilor români sunt cu mult în faţa infrastructurii din ţară şi a investiţiilor în copii.

"Este o performanţă de excepţie pentru că este pentru prima oară în istoria Federaţiei Române de Tenis când băieţii domină Campionatele Europene de juniori. Pentru că Luca Preda este campion la simplu juniori mari (Under-18), iar Yannick Alexandrescou este campion la simplu juniori mici (Under-16). Deci aceste două competiţii au fost câştigate de sportivii români. Apoi, datorită şi celorlalte rezultate ale sportivilor noştri, România a încheiat Campionatele Europene de juniori pe locul 1 pe naţiuni la numărul de medalii. Iar asta într-un an complicat în care Federaţia Română de Tenis nu a beneficiat de finanţarea de la Agenţia Naţională pentru Sport. Aşa că este o performanţă de excepţie care este cu mult în faţa infrastructurii şi a investiţiilor care se fac în copii. Eu sper doar ca şi aceşti copii cu performanţe excepţionale să poată beneficia de susţinerea pe care o au copiii de la celelalte discipline sportive. Pentru că acum aceşti copii de la tenis sunt finanţaţi în proporţie de 90% de părinţi, iar la celelalte discipline este exact invers, finanţarea vine în proporţie de 90% de la statul român", a spus Cosac.

Prezent la conferinţa de presă, jucătorul Luca Preda, campion european la simplu şi dublu la Under-18, a declarat că turneul desfăşurat în Austria a fost unul dificil.

"Pentru mine la Europene condiţiile au fost grele, a fost frig, mingile lente, dar de la zi la zi am început să evoluez mai bine şi în final am reuşit să câştig turneul. Eu am jucat baschet până la 13 ani, dar nu mi-a plăcut să dau vina pe coechipieri şi atunci am rămas la tenis, un sport individual", a afirmat Preda.

Colegul său de la dublu, Ştefan Haită, a afirmat că este bucuros de parcursul de la Campionatele Europene U18, chiar dacă în proba de simplu nu a avut evoluţii reuşite. "Campionatul European a fost foarte important pentru mine, am reuşit să joc foarte bine la dublu, la simplu însă nu m-am descurcat la fel. Sunt însă fericit că am reuşit să câştig la dublu", a spus el.

Diana Simionescu, vicecampioană europeană la dublu feminin Under-18, s-a arătat mulţumită de rezultatele obţinute anul acesta.

"Ediţia din acest an a Europenelor a fost una grea, cu sportivi buni din toate ţările, aşa că normal când ajungi acolo acest lucru te motivează să joci cât mai bine. Eu sunt fericită de rezultatele pe care le-am obţinut în acest an, mai ales că am şi urcat în clasament. Urmează pentru mine câteva turnee de juniori ITF şi pe final de an probabil voi juca câteva turnee de 15.000", a explicat ea.

Yannick Theodor Alexandrescou, câştigător în proba de simplu masculin la Campionatele Europene Under-16 din Italia, a afirmat că acest succes îl motivează pentru turneele viitoare.

"A fost o săptămână super reuşită pentru mine la Campionatele Europene, nu am pierdut niciun set. M-am simţit foarte bine, condiţiile de acolo m-au avantajat. Campionatul European este un turneu foarte important la orice sport. Eu am adus această medalie pentru România, la fel şi Luca Preda... trebuie să ne bucurăm amândoi pentru ce am reuşit. Am făcut un lucru minunat pentru ţara noastră, iar rezultatul mă motivează, mă face să trag şi mai tare la antrenamente. Până la urmă a fost doar un turneu de juniori la 16 ani, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, mai este mult până sus", a declarat jucătorul care a dezvăluit că şi-ar dori ca în viitor să câştige turneul Roland Garros.

România a cucerit la Campionatele Europene de juniori Under 18 din Austria două medalii de aur prin Luca Preda (simplu masculin) şi Ştefan Haită/Luca Preda (dublu masculin) şi una de argint prin Ruxandra Elena Bertea şi Diana Simionescu (dublu feminin).

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Tenis





pixel