După ce Mihaela Cambei a devenit vicecampioană olimpică la haltere, categoria 49 kg, România mai ţinteşte o medalie la această disciplină. Loredana Toma concurează vineri, 9 august, în categoria 71 kg.
"Rapidista Loredana Toma va încerca în această seară să-și transforme în realitate visul de a deveni campioană olimpică la haltere. Românca va concura la categoria 71 de kg alături de alte 11 sportive. În turneul olimpic nu se acordă medalii la cele două stiluri, smuls și aruncat, așa cum se întâmplă la europene sau mondiale, ci doar la total.
La 29 de ani, Loredana este cea mai experimentată sportivă participantă în această categorie. Principalele sale adversare în concursul de la Paris sunt ecuadorianca Angie Paola Palacios si americana Olivia Reeves. Palacios are 23 de ani si, cu 121 de kg ridicate, deține recordul mondial la smuls, performanță realizată în vara 2023. Palacios este vicecampioană mondială. O altă sportivă cu pretenții la podiumul olimpic este americana Olivia Reeves, bronz la total la ultimul campionat mondial. Totodata, halterofila americană are cel mai bun total dintre toare competitoarele, 268 kg ridicate la Cupa Mondială care s-a consumat în aprilie 2024 în Thailanda. În fine, o a treia sportivă care ar putea emite pretenții la podium este Chen Wen-Huei din Taipei, bronz olimpic la Tokyo 2020, însă la categoria 64 kg. Cu 256 kg ridicate, Loredana Toma are al doilea total dintre toate sportivele participante în această finală olimpică. De asemenea, rapidista are în palmares 6 titluri europene și 2 mondiale.
Din punct de vedere al performanțelor, Loredana este cea mai titrată sportivă care concurează la 71 de kg. Și cea mai experimentată. Mai rămâne să fie sănătoasă, concentrată și să-și alunge emoțiile", transmit cei de la CS Rapid.
"Obiectivul meu este să am o prestaţie fără greşeală pe platforma de la Paris. Adică să nu am nicio ratare. Iar dacă nu voi avea nicio ratare, probabil o să mă întorc şi cu un suvenir important de la Paris, şi nu mă refer la magnet de frigider. Toţi ne gândim la o medalie, normal. Pentru că nu ar fi exclus deloc ca noi, la haltere, să ne întoarcem cu două medalii. Şi chiar sper asta. Dar aici contează foarte mult ce zi ai atunci, în ce formă eşti. Sigur că încă nu am uitat că nu am putut participa la Tokyo, însă este evident că acum sunt mult mai puternică din punct de vedere mental", a spus cea mai titrată halterofilă a României.
"Rezultatele adversarelor din proba mea din ultimele luni le cunosc. Însă ce s-a întâmplat în pregătirea lor, nu ştiu. Pentru că fiecare îşi face strategia lui, nimeni nu se laudă cu ce făcut în pregătirea de dinaintea unei asemenea competiţii. În haltere se practică acest lucru, fiecare se antrenează oarecum în secret înainte de competiţiile majore. Dar eu încerc să mă concentrez pe ce am eu de făcut, să îmi fac treaba cât de bine pot, asta contează cel mai mult. La Paris contracandidatele mele vor fi sportivele din Statele Unite, Ecuador, Egipt, Franţa, Taiwan... China nu. Asta pentru că cei din China au campioni mondiali aproape în fiecare categorie, nu au selectat sportiv şi la categoria mea. Iar la Paris nu au voie să selecteze mai mult de 3... iar la ultima competiţie de calificare, sportiva din China de la 71 de kilograme nu a fost într-o formă prea bună. Probabil de asta au şi decis să nu o aleagă pe ea pentru Paris", a adăugat Loredana Toma, conform Agerpres.
"Am avut de tras din punct de vedere medical în ultima perioadă. Acum, ce pot să spun, sunt ca la 30 de ani după 18 ani de haltere. Adică uzura îşi spune cuvântul. Problemele mele au fost la bazin. Dar nu pot să mă plâng, pentru că sunt funcţională. Ţinând cont de anii de haltere pe care îi am în spate sunt destul de bine medical acum", a menţionat ea.
Toma consideră că aceasta ar putea fi ultima ediţie a Jocurilor Olimpice a carierei sale: "Ţinând cont de vârstă, cred că Parisul este ultima ediţie a Jocurilor Olimpice pentru mine. Dar nu e o presiune pentru mine acest lucru... pentru că dacă nu se va întâmpla la Paris ceea ce vreau, probabil că voi merge şi la Los Angeles (n.r. - râde copios). Deci încerc să nu pun presiune".