Jocurile Olimpice Lin Yu Ting, pugilista controversată din Taiwan, s-a calificat în finala turneului olimpic de box la 57 kg

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Lin Yu Ting şi Imane Khelif, cele două sportive aflate în mijlocul unui scandal plecat de la controversele de gen, vor lupta pentru aurul olimpic, fiecare la categoria ei. 



Taiwaneza Lin Yu Ting, una dintre cele două pugiliste aflate în centrul unei controverse de gen, s-a calificat miercuri în finala categoriei 57 kg la Jocurile Olimpice de la Paris.

La o zi după victoria algeriencei Imane Khelif la 66 kg, Lin s-a impus la puncte în semifinale împotriva turcoaicei Esra Yildiz Kahraman, prin decizie divizată.

Având asigurată medalia de argint, reprezentanta Taiwanului va disputa finala sâmbătă seara, scrie Agerpres.

Cele două au participat şi la JO2020, Tokyo



Lin Yu Ting şi Imane Khelif au participat ambele la Jocurile Olimpice de la Tokyo în urmă cu trei ani şi la numeroase competiţii feminine în trecut, fără ca participarea lor să provoace controverse.

Dar de atunci, ele au fost excluse de la Campionatele Mondiale din 2023 de la New Delhi pe motiv, potrivit Federaţiei Internaţionale de Box (IBA), că au picat un test menit să le stabilească genul.

Pentru Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), însă, eligibilitatea lor nu a fost pusă la îndoială şi au putut astfel participa la turneul feminin al Jocurilor. Dar excluderea de la New Delhi a ieşit la suprafaţă când adversara lui Imane Khelif din primul tur, italianca Angela Carini, a cedat în primele secunde ale luptei.

Controversa, pe fondul unor relaţii extrem de tensionate între CIO şi IBA, a devenit globală cu o explozie de comentarii online împotriva prezenţei la Paris a celor două luptătoare. Reacţiile ostile au venit şi din partea unor personalităţi conservatoare precum premierul italian Giorgia Meloni sau fostul preşedinte american Donald Trump.

Cele două pugiliste au primit sprijin din partea CIO şi a autorităţilor din ţările lor.

Algerianca Imane Khelif va lupta vineri pentru titlul olimpic la categoria 66 kg.

Ce cotă are Imane Khelif la aurul olimpic 

Conform Gazzetta dello Sport, Imane Khelif are o cotă care variază între 1.12 și 1.13 să o învingă pe Yang Liu. De cealaltă parte, chinezoaica are o cotă de 5.18 la victorie, ceea ce o plasează în mod categoric în postura de outsider.

în drumul său spre finală, Imane Khelif le-a învins pe italianca Angela Carini, unguroaica Anna Luca Hamori și pe thailandeza Janjaem Suwannapheng. La rândul său, Yang a trecut de pugilista din Taipei Chen Nien, belgianca Oshin Derieuw și de o adversară din Mozambic, Alcinda Helena Panguana, scrie Eurosport.

"Copilul meu este o fată. A fost crescută ca o fată. Este o fată puternică. Am crescut-o să muncească din greu și să fie curajoasă. Are o voință puternică de a munci și de a se antrena.

Adversara italiană care a luptat împotriva ei pur și simplu nu a putut să o învingă pe fiica mea. Pentru că fiica mea era mai puternică și ea era prea slabă.

Este o femeie, avem toate dovezile, inclusiv certificatul ei de naștere”, a declarat Omar Khelif, conform Bild.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel