Stiri Legea Novak, făcută pe genunchi? "Fundamentul e corect, dar nu poţi obliga. Dacă nu o facem cu cap, doar naşte controverse"

Data publicării:
Agerpres
EXCLUSIV
Agerpres

Fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a venit cu o lege prin care obligă cluburile sportive din România să aibă pe teren 40% jucători formaţi în România. Thomas Moldovan, preşedinte interimar al ANS, spune că, deşi principiul legii e bun, modul în care aceasta a fost făcută nu e cel mai potrivit. 



"Din punctul meu de vedere, celebra lege Novak a fost dată foarte repede. Nu se poate să o dai pe 29 iunie cu aplicabilitate din 1 iulie. Fundamentul este corect. Principial, este corect ce a spus dânsul. Însă nu putem pune în aceeaşi pălărie toate sporturile. Nici măcar în cadrul aceleiaşi federaţii nu putem vorbi de aceleaşi lucruri. Nu putem, spre exemplu, trata la fel handbalul masculin cu cel feminin. Sunt chestiuni total diferite, de care nu s-a ţinut seama. În handbal, totul este foarte dinamic, se fac schimbări foarte rapid. E foarte greu să urmăreşti să ai tot timpul 3 jucători români pe teren. Şi devii sancţionabil pe decizia domnului Novak. 

Trebuie să gândim pe termen medu şi lung. Avem nevoie de o piramidă a sportului, de juniori 1, juniori 2 şi juniori 3. Echipele mari trebuie să aibă acea piramidă a echipelor din urmă, unde să pregătim intens sportivi români, ca ei să vină şi să înlocuiască sportivii străini. Dar trebuie să gândim asta împreună cu cei care practică acest sport. Marţi vom avea o şedinţă la COSR pe această temă cu reprezentanţii de la handbal. 

Dar cum spuneam, trebuie să tratăm sporturile individuale într-un fel, sporturile de echipă în alt fel. Dacă ne gândim la volei, procentual intră doar un jucător român, iar la rugby mai mulţi. Sunt multe lucruri de care nu s-a ţinut seama, şi de asta a stârnit atâtea controverse această lege. Trebuie să avem această lege, să dăm şanse jucătorilor români, dar nu s-au luat în calcul aceste aspecte. Trebuie să nu facem o lege pe genunchi, aşa cum toată lumea spune că e o practică la noi. Dacă nu o facem cu cap, nu face decât să nască controverse", a declarat Thomas Moldovan. 

 Regula 5+6 din fotbal, dată exemplu 

FRF a anunţat că din sezonul 2025/2026 apare o nouă regulă la nivelul ligilor superioare, conform căreia cluburile să folosească minimum 5 jucători români de la start. Cu toate astea, cluburile care nu vor respecta regula nu vor fi sancţionate. 

"Este un principiu corect. Până la urmă, mai degrabă ar trebui să mergem pe principiul recompensei, astfel încât oamenii să îşi dorească schimbarea, să nu îi obligăm. Mai ales că pe partea asta, a obligativităţii, am avut mereu o reticenţă. Eu am discutat cu foarte mulţi actori de pe piaţa sportului. Sunt foarte multe orgolii, fără ele nu se pot obţine rezultate. Nu e foarte sănătos să transpunem orgoliul sportivului în managementul sportiv. Asta trebuie să înţeleagă foarte multă lume. Şi toţi spuneau că nu le convine să fie obligaţi. Trebuie venit cu argumente, ca oamenii să înţeleagă. Nu te poţi duce de la înălţimea fotoliului de ministru să dai cu barda. Nu merge aşa. Fiecare actor de pe piaţa sportivă trebuie convins, ca împreună să construim ceva. Intervine şi partea de responsabilitate. Dacă un ministru impune, acel om care impune trebuie să şi răspundă", a mai declarat Thomas Moldovan. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel