Legea dată de Eduard Novak, fost ministru al Sportului, conform căreia toate echipele sportive din România trebuie să aibă pe teren constant minimum 40% jucători formaţi la nivel naţional, ar putea să dispară. Noul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport, Bogdan Matei, a explicat în exclusivitate pentru DCSport ce se va întâmpla în continuare.
"Avem două variante: pe de o parte să operăm modificări în ordinul de ministru, sau să anulăm ordinul de ministru astfel încât să lăsăm la liber, în conformitate cu regulamentele de organizare şi funcţionare din federaţii, ca fiecare să îşi aducă la îndeplinire obiectivele fără să fie îngrădiţi de ordinul respectiv. Şi trebuie să ţinem cont şi de libera piaţă a muncii în spaţiul comunitar. La vremea în care domnul ministru Novak a dat acel ordin, eu am avut şi un punct de vedere, în care am spus foarte clar că un astfel de ordin ar fi trebuit să fie dat printr-o consultare largă cu federaţiile naţionale.
Săptămâna viitoare, luni şi marţi, voi avea discuţii cu preşedinţii federaţiilor naţionale pentru jocuri de echipă, pentru a vedea exact care e punctul dumnealor de vedere. Ca propunere pe care o voi înainte eu către federaţiile naţionale, dacă vom ajunge la concluzia că nu mai este oportun să avem acest ordin Novak, din punctul meu de vedere ar trebui să trecem la următorul pas. Când soliciţi finanţare de la ANS, eşti obligat ca în strategia proprie să ai în vedere elemente de promovare a jucătorilor români pe o perioadă de timp: Spre exemplu, în anul competiţional 2025/2025 unul sau doi jucători, în anul următor 2-4 jucători, şi aşa mai departe. Cu încurajarea sectorului juvenil la nivelul fiecărei ramuri sportive", a declarat Constantin-Bogdan Matei în exclusivitate pentru DCSport.
"Noi, când am elaborat această lege, când am dat acest ordin, a fost dat în sprijinul Federaţiilor sporturilor de echipă. Chiar dacă nu am fost ministru înainte, am urmărit sporturile şi am văzut că joacă tot mai mulţi străini, lucru care duce la scăderea nivelului loturilor naţionale. Atunci, în prima rundă, am început o discuţie cu aceste federaţii, toţi au fost deschişi, au spus că au nevoie de mai mulţi jucători români în teren. După care, am solicitat din partea mai multor federaţii internaţionale, Turcia, Franţa, Ungaria, ţări UE şi non-UE, şi toate acele federaţii, de handbal, volei, alte sporturi de echipă, aveau un sistem de protejare a sportivilor naţionale. Nu era o măsură ce trebuia dată de un ministru. Fiecare federaţie trebuia să îşi adopte o măsură care să aibă în vedere sportivul naţional, ca să protejeze lotul naţional.
Noi am ajuns la concluzia că toată lumea e de acord, că celelalte state au implementat asta şi e benefic, şi am spus că îmi asum eu, dau ordinul, şi apoi să dea vina pe mine. Cam asta a fost ideea, mi-am asumat-o.
E ciudat că de atunci, voleiul a implementat imediat, baschetul aproape la fel, chiar şi la fotbal vedem acel regulament 5+6, iar handbalul a rămas pe dinafară. Ştiţi foarte bine, din 2022 până încoace, toţi se feresc de cartoful fierbinte. Chiar discutasem cu domnul Pera înainte de Campionatul European şi se plângea că jucătoarele sunt rezerve la cluburile lor.
Acum, discuţia asta cu foaia de joc, ce garanţie aduce că în competiţie româncele vor juca? Niciuna. Tocmai asta a fost ideea regulamentului cu 40%, ca în timpul jocului românii să fie pe teren, nu pe foaia de joc. E foarte clar specificat. Propunerea asta nu face decât să ocolească subiectul, şi iar ne vom trezi că va juca o româncă sau două pe teren. Şi nu ajungem nicăieri aşa", a declarat Eduard Novak.