Fotbal La Liga, prin ochii lui Gică Craioveanu. Raţiu, Ianis şi Paşcanu, singurii români din fotbalul spaniol. "Calitate există, dar nu mai văd ambiţia de altădată. Când jucam eu, eram 15-20 de români aici"

Data publicării:
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
EXCLUSIV
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Gică Craioveanu a jucat 330 de meciuri în Spania, în prima şi a doua ligă, a marcat 70 de goluri şi a petrecut acolo 11 din cei 18 ani de carieră. Acesta a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC Sport în care a vorbit despre transferul în Spania, adaptarea la fotbalul din peninsula iberică, dar şi despre şansele ca un fotbalist român din generaţia actuală să mai ajungă la cifrele lui. 



"E destul de greu, îţi dai seama. Pentru că eu am plecat pentru 3-4 ani şi am rămas 11 ani. E greu să ajungi în Spania la 330 de meciuri. Trebuie să joci aproape 10 ani meci de meci. Să nu ai accidentări. Eu am fost un tip norocos, ce să mai. Dar e posibil, orice e posibil în Spania. M-aş bucura să fie alţi jucători care să aibă cifrele astea, şi nu doar aici în Spania. Pentru că în momentul ăsta nu prea mai avem jucători la un nivel de top, sunt foarte puţini", a declarat Gică Craioveanu pentru DC Sport. 

În La Liga joacă, pentru moment, doar doi fotbalişti români, ambii componenţi de bază ai echipei naţionale. Andrei Raţiu a devenit titular la Rayo Vallecano şi a atras atenţia multor cluburi din Europa, mai ales după ce l-a blocat cu succes pe Vinicius jr în egalul fără goluri de pe Santiago Bernabeu. Celălalt fotbalist român din prima ligă a Spaniei este Ianis Hagi, purtătorul tricoului cu numărul 10 la Deportivo Alaves. Hagi este, însă, doar împrumutat de la Glasgow Rangers şi nu se ştie dacă va rămâne în Spania. 

CITEŞTE ŞI  Ianis Hagi, între Rangers şi Alaves. Presa scoţiană spune că s-ar putea întoarce pe Ibrox

"Raţiu e un jucător foarte bun. Când am spus eu aici de Raţiu, cam râdeau de mine, că a jucat la Huesca, că nu ştiu ce. Dar el are şcoala lui Villareal, care e cotată între primele 3 şcoli din Spania. Au ieşit jucători foarte buni de acolo, Pau Torres, Baena, Rodri, care e liderul lui City. E un jucător care s-a impus, pentru că în fotbalul actual, în fotbalul mare, nu face nimeni nimănui cadourile. Ce obţii, trebuie să câştigi. El a jucat foarte bine. 

Ianis e la început de drum, e un campionat nou pentru el, dar sper să se impună", a declarat Gică Craioveanu. 

Sursa: Agerpres

Fostul mijlocaş al lui Real Sociedad, Villareal şi Getafe a adus aminte şi de ceilalţi fotbalişti români din campionatele tari. 

"George Puşcaş nu prea joacă la Genoa, dar Drăguşin da. Răzvan Marin joacă aproape mereu. Ei sunt cam top, să zic aşa, în fotbalul actual românesc. Eu cred că ne reprezintă destul de bine. Mereu e însă loc de mai bine", a mai spus Craioveanu. 

Tot în Spania evoluează şi Alexandru Paşcanu, la Sporting Gijon, echipă aflată pe locul al treilea în Segunda Division. 

"Alex Paşcanu e la Sporting Gijon, este un jucător de apreciat. A jucat la Ponferradina câţiva ani şi pasul lui spre Sporting e un pas important, pentru că Gijon este o echipă istorică. Chiar dacă acum trăieşte mai mult în Divizia a doua, a fost foarte mulţi ani în prima ligă. Numai că problemele economice au tras-o în jos, nu altceva", a completat fostul component al naţionalei României. 

Sursa: Agerpres

Mai sunt fotbaliştii români "echipaţi" cu ce trebuie pentru fotbalul spaniol? 

Dacă în Premier League fotbalul e bazat mai mult pe viteză, iar în Germania pe forţa fizică, în Spania totul se bazează pe tehnica fotbaliştilor. 

L-am întrebat pe Gică Craioveanu dacă fotbaliştii români mai au calităţile necesare pentru a juca în La Liga. Iată ce ne-a spus. 

"Calitate există, dar ce nu văd eu este ambiţia. Jucătorul român a fost mereu unul de calitate, foarte dotat tehnic, numai că nu se mai vede ambiţia de pe timpuri. Cum spun eu de multe ori, lipseşte foamea de a juca în campionate importante, de a câştiga trofee. Noi eram mai ambiţioşi. Când jucam eu, în epoca mea, eram 15-20 de jucători români în Spania. Aproape oriunde te duceai dădeai de jucători români. Era frumos şi interesant. Ambiţia era uriaşă. Bine, era şi altă epocă a fotbalului. Acum a mai apărut un Play Station, câte un tatuaj. Nu mai e voinţa aia, ambiţia aia care să ne ducă din nou în top", a concluzionat Gică Craioveanu. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal





pixel