Handbal Jumătate din jucătorii de pe foaie să fie români. Propunere în handbalul românesc

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Reprezentanţii mai multor cluburi de handbal din România au propus, în cadrul unei dezbateri cu FRH, ca jumătate din jucătorii înscrişi pe foaia de joc să fie români, iar măsura să fie obligatorie. Propunerea a venit în urma dezbaterilor pe legea Novak, care propune ca 40% dintre jucătorii aflaţi în teren să fie români. 



 Mai mulţi reprezentanţi ai cluburilor de handbal care au participat, marţi, la întâlnirea cu conducerea Federaţiei Române de Handbal au propus introducerea obligativităţii ca jumătate dintre sportivii trecuţi pe raportul de joc să fie români, a afirmat preşedintele FRH, Constantin Din.

"Le mulţumesc foarte mult cluburilor că au răspuns cu promptitudine solicitărilor federaţiei. Scopul este să găsim soluţii să devenim mai buni, să vedem cum putem să ajutăm sportivii români, să ajungem cât mai repede la performanţele pe care toţi ni le dorim. În primul rând, trebuie să-i determinăm pe sportivii noştri să fie mai responsabili, să-şi dorească mai mult performanţa, să obţinem rezultate la nivel de club şi de echipe naţionale. Au fost discuţii şi propuneri pentru a introduce în regulamentele noastre prezenţa pe raportul de joc a unui număr minim de jucători români. Au fost propuneri pentru 7 şi 8 jucători. Şi asta s-ar traduce prin 50% dintre jucătorii înscrişi pe raportul de joc să fie de naţionalitate română. Nu în teren, pe raportul de joc, antrenorii având libertatea să introducă în teren jucătorii care consideră că sunt cei mai pregătiţi pentru a obţine rezultatul dorit", a declarat Din după întâlnirea cu reprezentanţii cluburilor care a avut loc la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Oficialul FRH a afirmat totodată că ţinând cont de specificul jocului de handbal modern, antrenorii vor fi nevoiţi să ruleze toţi jucătorii pe care îi au la dispoziţie.

"Din fericire, în momentul de faţă, jocul de handbal este foarte dinamic, foarte solicitant, sunt foarte des schimbări şi antrenorii apelează la toţi jucătorii pe care-i au la dispoziţie. Indiferent cât de bine eşti pregătit, e foarte greu să faci faţă şi să dai un randament foarte bun pe durata celor 60 de minute de joc. Mai mult de atât, există riscuri foarte mari de accidentări şi atunci fiecare club trebuie să ţină cont de acest aspect şi să ruleze cât mai mult jucătorii pe care îi are la dispoziţie", a adăugat Din.

În ceea ce priveşte schimbarea formatului competiţional, Constantin Din a precizat că se va merge pe aceeaşi schemă în viitoarea ediţie a întrecerilor naţionale, atât la masculin, cât şi la feminin.

"Nu s-a luat în calcul schimbarea formatului competiţional şi nici nu se ia în momentul de faţă. În sezonul următor vom funcţiona la fel. O să vedem care va fi situaţia economică din ţară şi în funcţie de aceste aspecte vom decide, şi poate vom găsi un format mai potrivit pentru jucătorii noştri", a mai spus preşedintele Federaţiei Române de Handbal.

În acest moment, ligile naţionale de handbal la nivel de seniori, Liga Zimbrilor la masculin şi Liga Florilor Mol la feminin, funcţionează în sistem campionat cu 14 echipe. La feminin, SCM Gloria Buzău, aflată pe locul 11 în clasament, a luat decizia de a se retrage din campionat din cauza problemelor financiare, scrie Agerpres.

Federaţia Română de Handbal a organizat, marţi, la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii echipelor de ligă naţională din România (masculin şi feminin) în cadrul căreia s-a discutat strategia federaţiei privind participarea sportivilor români şi timpul acordat acestora în jocurile organizate de FRH. Rezultatul acesteia se va concretiza în elaborarea regulamentelor de desfăşurare a ambelor competiţii în sezonul competiţional 2025 - 2026. La eveniment au participat şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, şi secretarul general al COSR, George Boroi.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Handbal





pixel