Superliga Romaniei Jucătorii străini din Liga 1, mult mai slabi decât acum 15 ani. Semnal de alarmă. "Cluburile din Liga 1 nu mai oferă încredere jucătorilor tineri"

Data publicării:
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
EXCLUSIV
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

FRF a decis ca echipele din Liga 1 să alinieze în primul XI minimum 5 jucători formaţi la nivel naţional începând cu sezonul 2024-2025, iar numărul acestora să crească la minimum 6 din sezonul următor. 



Cluburile care nu vor respecta această măsură nu vor mai primi banii din fondul de solidaritate de la UEFA, astfel că echipele din Liga 1 vor fi nevoite să îşi refacă planurile de viitor şi să înregimenteze mai mulţi jucători români. 

CITEŞTE ŞI Discriminare sau iniţiativă pozitivă? AFAN şi CNCD, perspectivă asupra regulii "5+6" din fotbalul românesc. Ungaria are un sistem similar

Ionuţ Rada, fost fotbalist la Universitatea Craiova, Rapid Bucureşti, Steaua Bucureşti (n.r. aşa se numea la acea vreme echipa patronată de Gigi Becali, care acum se numeşte FCSB) şi CFR Cluj, spune că şi nivelul fotbaliştilor străini din Liga 1 a scăzut considerabil faţă de perioada în care el activa. 

"Nivelul jucătorilor străini care vin în România a scăzut foarte mult. Şi a scăzut o dată din cauza nivelului investiţiilor, şi în al doilea rând şi pentru că nu mai este o rampă de lansare pentru jucătorii străini. Jucătorii străini erau atraşi de CFR, Steaua, Dinamo, pentru că puteau să joace în Champions League dacă iau campionatul. 

Din campionatele de unde veneau, pentru că nu veneau de la echipele din Italia sau Spania, veneau tocmai pentru a-şi atinge acest obiectiv, de a juca în Cupa UEFA sau Champions League. Era un lucru cu care cluburile din România puteau să negocieze. Pe lângă salariile importante. Pentru că erau atunci salarii de 60-70 mii de euro pe lună. Bonusul de semnătură plus salariul lunar pe acolo ajungea. 

Erau destul de mulţi bani pentru un jucător care venea într-un campionat din est. Nu era partea asta estică foarte dezvoltată. România a reuşit să atragă nişte jucători foarte buni în Liga 1, la Vaslui, Steaua, CFR Cluj, jucători care mai târziu s-au transferat la nume importante din Europa. Dar asta pentru că atunci puteau fi atraşi, cumva. 

Din păcate, acum sunt foarte mulţi jucători străini care vin pentru că sunt aceste discuţii dintre agenţi şi cluburi. Lucrul ăsta strică treaba foarte tare. Cluburile din Liga 1 nu mai oferă încredere jucătorilor tineri, pentru că aşa cred, ei, probabil, că se pot obţine rezultate într-o săptămână sau două, aducând un jucător din străinătate. 

E clar că atunci când aduci un jucător, el trebuie să fie peste cel pe care îl ai în echipă, să aducă un plus", a declarat Ionuţ Rada pentru DC Sport. 

Youtube video image

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel