România s-a calificat la EURO 2024 de pe primul loc al grupei I, cu 22 de puncte, după ce a învins, în ultimele două partide, Israelul şi Elveţia. Naţionala nu a pierdut niciun meci, a înregistrat 6 victorii şi 4 rezultate de egalitate, iar acum va juca la turneul final din Germania în grupa E, cu Belgia, Slovacia, şi câştigătoarea playoff-ului B (Israel, Bosnia, Ucraina sau Islanda).
Selecţionerul Edward Iordănescu a fost rugat să rezume campania de calificare într-o singură propoziţie.
"Mi-ar fi imposibil într-o singură propoziţie, dar o să încerc într-o frază. Înainte de toate, am trăit foarte multe lucruri în această perioadă, alături de băieţi. Am câştigat foarte multe lucruri, dar cred că cel mai important este că ne-am câştigat unii pe ceilalţi. Pentru mine, în acest moment, echipa naţională a României, prin aceşti băieţi minunaţi, reprezintă o a doua familie.
Dar, de acum timpul se scurge rapid până la european şi trebuie să fim mai pragmatici ca niciodată. Dacă până acum deciziile mele şi ale staff-ului au fost luate în primul rând cu mintea şi foarte puţin şi cu sufletul, de acum din păcate vor trebui luate exclusiv cu mintea. Pentru că dacă nu vom fi extrem de competitivi la acest turneu final, şi pregătiţi din toate punctele de vedere, ne va fi foarte greu să ne îndeplinim obiectivul propus. În prima fază, e vorba de ieşirea din grupe", a declarat Edi Iordănescu pentru FRF TV.
După ce Anghel Iordănescu a spus că jucătorii care sunt rezerve la cluburile lor nu ar trebui convocaţi pentru EURO, un mesaj în aceeaşi notă dă şi Edi Iordănescu.
"Va trebui să fim pragmatici la maximum, pentru că suntem constrânşi de timp. Avem o singură acţiune, în martie, în care să pregătim anumite lucruri şi să corectăm alte lucruri din trecut care nu au funcţionat foarte bine. Jucătorii au datoria ca la cluburi să dea totul, să joace cât mai mult, ca să aibă minute în picioare.
Suntem constrânşi de format. Dacă v-am obişnuit până acum cu 26-27, chiar 28 de jucători la fiecare acţiune, va trebui să plecăm cu doar 23 de jucători la EURO. Şi nu în ultimul rând, suntem constrânşi de structura competiţiei. Pentru că sunt doar trei jocuri, de a fi sau a nu fi. Dacă într-o campanie ai timp să repari lucruri sau să recuperezi teren, la un turneu final orice pas greşit poate fi decisiv", a mai declarat selecţionerul.
Întrebat cum va fi construit lotul pentru EURO 2024, Iordănescu jr a spus că "am reuşit să calificăm echipa după mulţi ani la un turneu final, construind un nucleu de excepţie. Pentru că am câştigat grupa detaşat, am atins multe borne foarte bune pentru echipa naţională şi am calificat echipa fiind neînvinşi. A fost o muncă fantastică în echipă şi meritul principal rămâne al jucătorilor. Dar acum, fiecare dintre ei are datoria să dea totul la club în aceste cinci luni până când ne vom regăsi şi ne vom pregăti pentru ultima sută de metri. Fiecare are datoria să demonstreze că poate să facă parte dintr-un nucleu de excepţie pentru următorul nivel, pentru turneul final. Este o provocare majoră, suntem într-o competiţie continuă, noi cu noi. Fiecare dintre colegii din staff, în frunte cu mine, trebuie să ne pregătim cât mai bine în următoarea perioadă. Monitorizare jucători, adversari, etc, dar băieţii au datoria să dea totul la cluburi, să se comporte ca jucători proaspăt calificaţi la un turneu final, şi să joace constant, etapă de etapă, cu eficienţă. Pentru că ne va fi foarte greu spre imposibil să mergem cu un nucleu de jucători alcătuit din fotbalişti care nu joacă, care vin după luni de zile fără jocuri în picioare, şi să ne putem ridica la nivelul unui turneu final. Eu am spus nişte lucruri răspicat, clar. Acesta e nucleul, cu el îmi doresc să merg în linii mari la turneul final, dar mai pot fi intrări şi ieşiri. Va fi foarte greu, cu o acţiune în martie şi cu două săptămâni înainte de EURO, să mai ridicăm nivelul echipei, dacă băieţii nu vin cu meciuri în picioare".