Fotbal Jucător U21, schimbat după 24 de secunde în Liga 1. Emilian Hulubei, AFAN: "Şi-a dat seama toată lumea că e penibil..."

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Tom Fisk, Pexels
Fotografie de la Tom Fisk, Pexels

Regula U21 a provocat multe controverse în fotbalul românesc. Echipele de Liga 1 sunt obligate să înceapă meciurile cu un jucător U21 în teren, însă s-a încercat la un moment dat şi obligarea acestor echipe să folosească 2 jucători care se încadrează la această categorie de vârstă de la început. 



Această prevedere de regulament a dat naştere unor situaţii hilare, dar cu impact asupra fotbaliştilor, mulţi dintre antrenori alegând să schimbe unul dintre jucătorii U21 titulari cu un jucător mai experimentat după doar câteva secunde de joc. 

În martie 2020, spre exemplu, Dan Petrescu, antrenor la CFR Cluj pe atunci, l-a schimbat pe tânărul Alin Fică după doar 24 de secunde în meciul cu Gaz Metan Mediaş. 

”Acest lucru se întâmplă datorită regulii U21. Nu de altceva. El este un băiat foarte talentat, avem mare încredere în el, dar în mod normal ar trebui să aibă niște meciuri în picioare înainte de a debuta la acest nivel. Din păcate pentru el, va juca foarte puțin”, declara atunci Dan Petrescu. 

Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, îl ironiza pe Dan Petrescu după această schimbare extrem de rapidă. 

”Regula U21 este produsul unei munci a mai multor oameni. La vremea respectivă, am analizat foarte clar care este situația România vs. Polonia, Serbia sau Croația. Ei aveau peste 50 de tineri jucători care evoluau la cluburi, noi doar 5, la acea vreme. Ce sens are să investești în propria academie dacă nu le dai spațiu după aceea.

Am luat această decizie pe o perioadă de doi ani de zile. Suntem în primul an, abia. Principiul nostru este că dacă nu reglementăm lucrurile, nu vom progresa. Fotbalul nu este doar despre bani, are o tradiție, o istorie.

Cu această schimbare nu a reușit să câștige cu Mediaș. Echipa de pe primul loc a scos un jucător U21. Nu este nicidecum un eșec.

Dacă nu era această regulă, un antrenor precum Dan Petrescu nu ar fi băgat niciodată un tânăr”, a declarat Răzvan Burleanu la Fotbal Club de la Digi Sport.

"Şi-a dat seama toată lumea că e penibil"

Emilian Hulubei, preşedintele AFAN (Sindicatul Fotbaliştilor Amatori şi Non-Amatori din România), a vorbit despre acest subiect în exclusivitate pentru DC Sport. 

"Din păcate, nu aveam posibilitatea să facem nimic pentru jucătorii respectivi. Mă bucur că s-a înţeles, pentru că am avut dezbateri şi discuţii multe în Comitetul Executiv al FRF, şi şi-au dat şi ei seama că e penibil ca un jucător să joace 11 secunde, până la primul out. Şi s-a renunţat, după cum vedem, la obligativitatea de a folosi şi al doilea jucător U21. Ceea ce duce la un parcurs normal, nu mai avem situaţii de genul ăla. Era penibil să bagi un jucător şi să îl scoţi imediat. Şi asta se întâmpla foarte des, nu era ca şi cum era o dată la o etapă. Erau 3-4 jucători sacrificaţi de la început în fiecare etapă. 

Am avut şi noi implicare în Comitetul Executiv, şi-a dat seama toată lumea că e penibilă situaţia şi s-a renunţat la această practică", a declarat Emilian Hulubei. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel