Competitii Jocurile Paralimpice de la Paris se pregătesc de debut. Câți sportivi participă la ediția din 2024

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Jocurile Paralimpice de la Paris încep miercuri, 28 august, țara noastră fiind reprezentată de șase sportivi.



4.400 de sportivi participă la Jocurile Paralimpice de la Paris

„Va fi un spectacol extraordinar”: Satul Sportivilor a revenit la viață miercuri, la nord de Paris, odată cu sosirea primilor sportivi care vor participa la Jocurile Paralimpice începând din 28 august, o ocazie pentru ei de a schimba perspectiva asupra handicapului.

Sute de sportivi au ajuns miercuri în acest Sat, care a fost pregătit pentru a-i primi după Jocurile Olimpice.

Canada, Emiratele Arabe Unite, Ucraina: dube și autocare, împodobite cu culorile oficiale ale Jocurilor 2024 de la Paris, aduc una după alta delegații din cele patru colțuri ale lumii, într-o atmosferă calmă.

Ajuns în Franța în aceeași dimineață, campionul ceh la para tir cu arcul, David Drahoninsky, este încântat că Jocurile se vor desfășura într-o țară situată aproape de a lui. „Prietenii mei și familia mea vor veni să mă susțină”, a explicat el. „Jocurile Olimpice sunt bune, dar Jocurile Paralimpice sunt mai bune pentru că sportivii au povești dificile, va fi un spectacol extraordinar”, promite Drahoninsky, care folosește un scaun cu rotile.

Ceva mai departe, personalul este ocupat să descarce valizele și echipamentul sportivilor din camioane, inclusiv scaune cu rotile, uneori protejate de huse.

Însoțit de membri ai delegației sale, Frederick Assor, un paraciclist orb din Ghana, spune că este „mai mult decât pregătit” să participe la Jocurile Paralimpice de la Paris, care durează până pe 8 septembrie. „Suntem aici pentru a arăta că și noi facem parte din lumea sportului”, a spus el, entuziast.

Publicul ar urma să fie prezent la majoritatea locațiilor care găzduiesc competiția: au fost vândute peste 1,75 milioane de bilete pentru a asista la un eveniment, au anunțat organizatorii miercuri. La aproximativ zece discipline au fost vândute aproape toate biletele, rămânând disponibile 800.000 de locuri.

Aflată la Paris de câteva zile, venezueleancă Valeria Morales (para taekwondo) speră să câștige aurul la categoria ei: „Voi face tot posibilul pentru asta”, a asigurat la sosirea în Sat cea care dorește, mai presus de toate, ca parasportivii să fie acum „recunoscuți ca sportivi ca oricare alții”.

În ceea ce privește țara gazdă, doar delegația franceză de tenis de masă cu dizabilități, alcătuită din 19 parasportivi, a intrat în Sat miercuri, la mijlocul după-amiezii.

Delegația israeliană a sosit miercuri sub escortă.

„Vom găzdui în jur de 500 până la 1.000 de persoane zilnic, cu un vârf în prima zi”, a spus directorul sitului, Laurent Michaud, cu ocazia unei vizite rezervate presei.

Satul sportivilor, care se întinde pe o suprafață de 52 de hectare, într-o zonă situată între Saint-Denis, Saint-Ouen și Ile Saint-Denis, va găzdui în total până la 9.000 de persoane în timpul competițiilor.

În afara celor 4.400 de sportivi, agenți administrativi, ajutoare, medici și kinetoterapeuți vor locui aici.

Între cele două competiții, Satul nu a necesitat amenajări speciale, întrucât era „programat pentru faza paralimpică”, conform directorului. „Ansamblul căilor de acces, trotuarelor, sunt accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă”, a precizat Laurent Michaud.

Sportivi paralimpici din circa 180 de țări vor locui în Sat, între care majoritatea celor 237 de sportivi din delegația franceză, scrie Agerpres.

România, reprezentată de șase sportivi la Jocurile Paralimpice 2024

La ediția Jocurilor Paralimpice de la Paris 2024, Team Romania are reprezentanți la trei discipline diferite: în probele de judo pentru nevăzători, ciclism rutier, pistă, velodrom și tenis de masă.

Bologa Florin Alexandru – Judo nevăzători

Daniel Vargoczki – Judo nevăzători

Carol-Eduard Novak – Ciclism rutier, pistă și velodrom

Matican Theodor – Ciclism rutier

Ciripan Camelia Ioana Roxana – Tenis de masă

Simion Bobi – Tenis de masă

În ceea ce privește ediția de la Paris, tricolorii paralimpici speră să obțină medalii și rezultate mai bune decât argintul la ciclism și bronzul de la Judo, ediția Tokyo 2020.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Competitii




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel