Fotbal international Jim Ratcliffe era pregătit să îşi retragă oferta pentru acţiunile de la Manchester United. Le-a dat un ultimatum şefilor de pe Old Trafford

Data publicării:
Fotografie de la Mylo Kaye, Pexels
Fotografie de la Mylo Kaye, Pexels

Sir Jim Ratcliffe, care a preluat 25% din acţiunile clubului Manchester United, a fost la un pas să se retragă de la masa negocierilor, după ce familia Glazer l-a amânat timp de un an. 



Viitorul acţionar Jim Ratcliffe ameninţase clubul de fotbal Manchester United că-şi va retrage oferta dacă aceasta nu va fi aprobată până la Crăciun, se arată în documente financiare publicate miercuri, un ultimatum întrucât acordul a fost oficializat pe 24 decembrie, informează AFP.

În săptămâna dinaintea Crăciunului, societatea care îi reprezintă interesele, Trawlers Limited, "i-a acordat lui Manchester United un termen până la data de 25 decembrie 2023 pentru a accepta cea mai bună şi ultima sa ofertă", conform textului US Securities and Exchange Commission (SEC), organismul federal de reglementare şi control al pieţelor financiare.

În alţi termeni, se mai arată în text, miliardarul britanic ar fi putut decide să-şi retragă propunerea în cazul în care consiliul de administraţie nu era pregătit să aprobe oferta până la data de 25 decembrie 2023".

Ratcliffe a acceptat să facă însă concesii în ultima linie dreaptă, iar administratorii s-au reunit de manieră informală pe 22 decembrie pentru "discuţii aprofundate" pe marginea ofertei, se mai arată în documentele SEC.

Negocierile, în curs de la prima ofertă depusă în februarie, au ajuns în cele din urmă la un acord între patronul grupului petrochimic Ineos şi proprietarii clubului, familia americană Glazer, anunţat pe 24 decembrie.

Acesta prevede o participaţiune cu 25 la sută din acţiunile clubului englez pentru grupul Ineos, care a alocat 1,25 milliarde de lire sterline şi va avea "responsabilitatea gestionării" afacerilor legate de fotbal, conform Manchester United.

Ratcliffe s-a confruntat cu o ofertă concurentă a şeicului Jassim Ben Hamad Al Thani, preşedintele Qatar Islamic Bank (QIB), dar acesta s-a retras din cursă în octombrie 2023.

Familia Glazer a vândut în sfârşit, după un an de tergiversare, o parte din Manchester United miliardarului Jim Ratcliffe. Proprietarii americani deţin în continuare controlul, dar vânzarea a 25% din acţiuni către industriaşul în vârstă de 71 de ani reprezintă o primă dezangajare semnificativă de la sosirea lor în 2005.

Nu este epilogul visat de noul acţionar minoritar, dornic să cumpere clubul în întregime, nici de suporterii "diavolilor roşii", supăraţi după aproape două decenii de la venirea familiei Glazer, care, potrivit lor, se face vinovată de un declin pe plan sportiv.

Fanii sunt revoltaţi la adresa familiei Glazer



Fanii acuză familia Glazer că a îndatorat clubul în momentul preluării şi că nu a investit suficient pentru a permite lui United să rămână competitivă.

Manchester United a câştigat ultima oară campionatul în 2013, iar ultimul trofeu în Liga Campionilor a fost în 2008.

Fostul club al lui Bobby Charlton, David Beckham şi Cristiano Ronaldo trăieşte acum din punct de vedere sportiv în umbra vecinei Manchester City (deţinută de familia conducătoare din Emiratele Arabe Unite), dar păstrează o anumită atractivitate în întreaga lume.

Ineos a investit în mai multe sporturi, printre care fotbal (Lausanne, Nice), ciclism (Ineos Grenadier, fosta Team Sky) sau Formula 1 (Mercedes).

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal international




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel