Angela Carini a cedat după 46 de secunde în fața algeriencei Imane Khelif, joi, în optimile de finală ale turneului de box de la JO 2024, după ce a primit o lovitură directă în față, creând o mare controversă privind criteriile de participare ale sportivelor.
Federația Internațională de Box (IBA) a anunțat sâmbătă că o va recompensa pe italianca Angela Carini, învinsă prin abandon de algerianca Imane Khelif, una dintre cele două luptătoare aflate în centrul unei controverse de gen în turneul olimpic de box la JO 2024.
Joi, în optimile de finală de la categoria 66 kg, Angela Carini a cedat după 46 de secunde după ce a primit o lovitură directă în față de la Imane Khelif. „Am urcat în ring să lupt. Nu m-am predat, dar un pumn m-a durut foarte tare și am spus că e de ajuns”, a declarat italianca după luptă.
A doua zi, Carini și-a cerut scuze că nu a salutat-o la final pe Khelif. „Toate aceste controverse m-au întristat și îmi pare rău și pentru adversara mea, ea nu are nimic de-a face cu asta, a fost aici ca mine să luptăm”, a spus ea vineri, într-un interviu pentru Gazzetta dello Sport.
Khelif și o altă pugilistă, taiwaneza Lin Yu-ting (57 kg), au fost admise la Jocurile Olimpice de către Comitetul Internațional Olimpic (CIO), chiar dacă au fost excluse de IBA de la Mondialele din 2022 și 2023, pe motiv că au picat două „teste” biochimice de gen.
Într-un comunicat de presă, președintele IBA, rusul Umar Kremlev, și-a anunțat susținerea pentru Carini: „Numai sportivii eligibili ar trebui să concureze și asta din motive de siguranță. Nu înțeleg de ce vor să omoare boxul feminin”, a spus Kremlev despre CIO.
IBA a decis să acorde tuturor medaliatelor cu aur 100.000 de dolari (aproximativ 92.000 de euro), inclusiv 25.000 de dolari pentru federația națională și 25.000 de dolari pentru antrenor, și s-a angajat să o recompenseze pe Carini „ca și cum ar fi o campioană olimpică”.
Imane Khelif trebuie să o înfrunte sâmbătă, în sferturile de finală, pe unguroaica Anna Luca Hamori. Comitetul Olimpic Maghiar a cerut CIO să „clarifice” condițiile de participare a algeriencei în vârstă de 25 de ani, care a participat și la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, scrie Agerpres.
Presa internațională relatează că cele două sportive, algerianca Khelif, respectiv taiwaneza Lin, ar avea hiperandrogenism, o afecțiune endocrină în care organismul produce o cantitate excesivă de hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul, având ca rezultat diverse manifestări clinice. Printre efectele acestei afecțiuni se numără și creșterea masei musculare, precum și redistribuirea grăsimii corporale și reducerea grăsimii subcutanate, precum și creșterea excesivă a părului pe față, piept și spate la femei.
Antrenorul algeriencei, Mohamed Chaoua, a declarat: „Toate aceste controverse îi dau putere să meargă înainte”.
„Mulțumesc poporului algerian. Aceasta este prima victorie și sper să obțin a doua victorie pentru a avea garantată medalia. Dar sper să câștig aurul”, a declarat Khelif care, în ultimele zile, a primit sprijinul Federației sale care a denunțat o campanie de denigrare dusă „de presa străină” care o vizează.
Rafa Lozano, antrenorul echipei de box a Spaniei, o cunoaște pe Imane Khelif și afirmă că intrarea ei în competiție nu e echitabilă: „Nu văd situația ca fiind corectă sau echitabilă. Lumea poate să spună ce vrea, dar așa văd eu lucrurile. A fost organizată o tabără de antrenament la Blume și nu puteam să o punem în ring cu nimeni.
Am urcat-o în ring cu Jennifer Hernandez și a rănit-o. Asta se întâmpla cu orice adversară. Așa că am pus-o în ring cu Jose Quiles și erau egali. Din punctul meu de vedere, participarea ei la JO 2024 (n.r. - în competiția feminină) nu e corectă”, a declarat Lozano, potrivit Marca.
Chiar dacă au existat numeroase zvonuri privind schimbarea genului de către algeriancă pe parcursul vieții sale, „ea s-a născut femeie, este înregistrată ca femeie, a concurat întotdeauna ca femeie și are un pașaport care demonstrează asta”, a spus Mark Adams, purtătorul de cuvânt al Comitetului Internațional Olimpic.