Tenis Ion Țiriac, explicații despre cazul de dopaj al lui Jannik Sinner. Simona Halep și-a expus din nou punctul de vedere

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Afaceristul român s-a pronunțat în privința cazului de dopaj al liderului mondial al tenisului masculin, Jannik Sinner.



Ion Țiriac: „El nu avea nevoie de doping”

Ion Țiriac crede că italianul Jannik Sinner nu s-ar fi dopat în mod intenționat, având încredere în tenismen. Totodată, omul de afaceri a spus că l-a remarcat pe Sinner încă de la vârsta de 15 ani, menționând ceea ce îi lipsea acestuia.

„Sinner…domnule, eu pentru Simona Halep am băgat mâna în foc. Aș băga-o și pentru Sinner. El nu avea nevoie de doping. Sinner are nevoie de un antrenor de atletism care să-i facă picioarele, cum l-am luat eu pe vremea lui Becker pe Frank Dick, antrenorul național al echipei de atletism al Marii Britanii.

Lui Sinner i-am spus încă de când avea 15 ani, când l-am luat și am spus «ăsta e», și asta e publică treaba în Italia, toată lumea o știe, că dacă nu-și face picioarele trebuie să aibă grijă.

Termină mult mai repede decât trebuie. E un mare jucător și un bun jucător și un număr 1 italian face multă diferență în tenisul mondial”, a declarat Ion Țiriac, în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”.

Halep: „Sper ca în viitor să se judece la fel, indiferent că ești numărul 1 sau numărul 200 mondial”

De asemenea, și Simona Halep a oferit declarații, pentru a doua oară după publicarea detaliilor referitoare la cazul de dopaj al lui Sinner, spunând că s-a simțit neîndreptățită. Românca a stat departe de terenul de tenis timp de aproape doi ani, perioadă în care a fost judecată pentru testul pozitiv din august 2022, la roxadustat. Sentința inițială de patru ani a lui Halep a fost micșorată la nouă luni, chiar dacă situația sportivei din țara noastră a fost asemănătoare cu cea a lui Sinner, ambii fiind victimele unor contaminări involuntare.

„Nu doar simt, chiar s-a tratat diferit cazul lui Sinner. Toată lumea a putut să vadă. Nu am nimic cu Sinner, chiar cred că poate fi o contaminare. Am trecut prin asta, știu cât de greu este și cât de urât este și ce se poate întâmpla. Dar modul lui de judecată a fost diferit față de al meu și nu a fost corect nici față de mine, nici față de ceilalți sportivi care au trecut prin acest infern acum doi ani.

Atunci cred că am fost vreo trei - patru jucători cu aceeași situație. Sper ca în viitor să se judece la fel, indiferent că ești numărul 1 sau numărul 200 mondial, trebuie să fii tratat la fel”, a declarat Halep, prezentă la tragerea la sorți a tabloului turneului Țiriac Foundation Trophy 2024 de la București.

Sinner a fost depistat pozitiv la două controale antidoping în martie 2024, la opt zile distanță: pe 10 martie în timpul turneului de la Indian Wells și pe 18 martie în afara competiției, cu puțin înaintea turneului de la Miami. În urina sa au fost găsite urme de clostebol, un anabolizant.

Un tribunal independent a acceptat explicația italianului, potrivit căreia contaminarea cu o substanță interzisă, clostebol, un agent anabolizant, a avut loc atunci când un membru al echipei sale, Naldi, a aplicat un spray fără prescripție medicală pentru a trata o rană ușoară la începutul acestui an, a indicat Autoritatea Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA).

ITIA a acceptat explicațiile lui Sinner și l-a exonerat oficial în luna august, ceea ce a stârnit reacții de revoltă în lumea tenisului. Sinner a renunțat la kinetoterapeutul său, Giacomo Naldi, dar și la preparatorul fizic, Umberto Ferrara, cel care îi furnizase lui Naldi spray-ul interzis.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Tenis





pixel