Tenis Ion Țiriac dezvăluie neregulile dopajului în sport. Discuție cu Simona Halep: „Mi-e tare dragă, dar a făcut o greșeală capitală!”

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Fostul tenismen Ion Țiriac a explicat modul în care unii sportivi, indiferent de domeniul de activitate, încalcă regulamentele antidoping, folosindu-se de anumite tertipuri pentru a nu fi depistați pozitiv la substanțe interzise.



Ion Țiriac a discutat despre ultima controversă din tenisul feminin, cea în care este implicată fosta lideră mondială, poloneza Iga Swiatek.

Ocupanta locului 2 în ierarhia WTA a fost testată pozitiv la trimetazidină (TMZ), iar ITIA a stabilit sancționarea sportivei cu doar o lună de suspendare, întrucât s-a concluzionat faptul substanța interzisă s-a regăsit într-un medicament reglementat contaminat.

După publicarea deciziei de suspendare a lui Swiatek, mai multe voci din spațiul public au început să reacționeze, printre care și afaceristul Ion Țiriac. Fostul tenismen a detaliat condițiile în care un sportiv poate primi excepții de la regulile antidoping, printre aceștia fiind și campionul olimpic al probei de 100 metri de la Paris, americanul Noah Lyles, care ar avea opt astfel de abateri de la regulă.

Despre cazurile de dopaj și excepțiile mai multor sportivi de la regulile antidoping a vorbit și Țiriac, care a spus, ironic, că substanțele aflate pe lista interzisă ar trebui legalizate, în condițiile în care există diferențe între atleți privind respectarea regulamentelor.

Țiriac: „În sport sunt extraordinar de mulți oameni bolnavi. Extraordinar! Cred că sunt 70-80%. Bolnavi rău!”

„Spun că l-a uns pe Sinner... e imposibil să fi fost altceva, nu putea lua o milionime dintr-o pastilă. Sau, fata asta (n.r. - Iga Swiatek), se pare că ce a luat nu era chiar pentru dormit. Dar nu astea mă deranjează. Știți ce mă deranjează pe mine, și mă stupefiază? Că voi și toată lumea e de acord cu mine.

La sărbătoarea olimpismului românesc, am avut onoarea să stau la masă cu președintele comitetelor olimpice europene, secretarul lui și toată lumea. Și zic: 'Băi băieți, eu așa m-am supărat că mă pregătesc acum și o să dau în judecată WADA, IOC-ul (n.r. - Comitetul Internațional Olimpic), pe toți cei care răspund de doping, de lista neagră și de mânăriile care se fac în sport'.

În sport sunt extraordinar de mulți oameni bolnavi. Extraordinar! Cred că sunt 70-80%. Bolnavi rău! Se duc la doctor, iau un certificat medical, îl dau apoi comisiei medicale. Comisia medicală îl înaintează unui alt organism de conducere, iar săracul bolnav primește un waver, adică o excepție. Așa iese din normal și poate lua din lista neagră. E o listă neagră acolo, eu am făcut-o!”, a declarat Ion Țiriac.

„Scoateți toate medicamentele pe care cineva are dreptul să le ia, legal sau cu excepție, de pe lista neagră și puneți-le pe lista albă”

„Știți câte are un mare atlet, ca cel care a câștigat proba de 100 de metri la Paris (n.r. - Noah Lyles)? Opt 'wavers'. Eu cunosc și în tenis câțiva sau câteva care au chiar mai multe! Atunci, dacă e cineva bolnav, să-l ducem la spital! Să-l ducem la spital și se face bine. Sau dacă nu, scoateți toate medicamentele pe care cineva are dreptul să le ia, legal sau cu excepție, de pe lista neagră și puneți-le pe lista albă.

Eu plătesc 125.000 de euro pentru o lojă la US Open, de exemplu, sau chiar mai mult, merg acolo și în finală vin și joacă unul cu 6 wavers contra unuia care nu are dreptul, ia o aspirină - Sinner, de exemplu - și iese pozitiv. Păi stai un pic, unde trăim aici? WADA nu a fost făcută în scopul ăsta, ci contra drogurilor!”, a mai declarat Țiriac, citat de gsp.ro.

De asemenea, Ion Țiriac a spus că ține legătura cu Simona Halep, tenismenă care nu s-a bucurat de același tratament primit de italianul Jannik Sinner ori poloneza Iga Swiatek.

„În România, se pare că mai multe accidente mortale sunt cu drogați la volan, decât cu bețivi. Atunci te întrebi: ce merită un drogat? Păi merită să stea 20 de ani după gratii, apoi nu mai ia!

Deci aici e toată treaba, nu să comparați situațiile lui Sinner și Iga cu a lui Halep. Halep mi-e tare dragă, am vorbit și ieri cu dumneaei. Dar a făcut o greșeală capitală! A zis: 'Nu, nimeni nu se atinge de echipa mea'. Ei, poftim. După un an și jumătate, i-au dat dreptate”, a mai completat fostul tenismen.

Amintim că Jannik Sinner a fost testat pozitiv în două rânduri, în una martie a acestui an, la un anabolizant. Totuși, s-a stabilit că tenismenul nu a avut niciun fel de culpă sau neglijență, astfel încât nu a primit nicio perioadă de suspendare. Pe de altă parte, Simona Halep, depistată pozitiv la un test antidoping în august 2022, respectiv substanța roxadustat, a luptat timp de doi ani pentru a-și arăta nevinovăția.

Simona Halep a fost nevoită să aștepte judecarea cazului în nenumărate rânduri, ca urmare a amânărilor repetate ale Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului.

ITIA i-a acordat lui Halep patru ani de suspendare pentru testarea pozitivă la roxadustrat, substanță care a provenit dintr-un supliment alimentar cu colagen contaminat, în timp ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne i-a micșorat pedeapsa fostei lidere mondiale la nouă luni.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel