Jocurile Olimpice Înotătorii chinezi, acuzaţi din nou de dopaj, după ce au câştigat proba de ştafetă 400 m mixt. "Ca persoană onorabilă, ar trebui să nu faci parte din competiţie"

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Înotătorii chinezi au fost acuzaţi din nou de dopaj. De această dată, a venit rândul britanicilor să arate cu degetul spre China, ţară a cărei echipă de nataţie a fost în centrul unui scandal de dopaj înainte de Jocurile Olimpice. 



Înotătorul britanic Adam Peaty le cere autorităţilor anti-doping "să se trezească şi să îşi facă treaba", după ce China a cucerit aurul în proba de ştafetă 400 m mixt. De asemenea, Peaty sugerează că Qin Haiyang, membru în echipa de ştafetă a Chinei, "ar trebui să fie exclus din acest sport". 

Echipa Marii Britanii a terminat pe locul 4 la ştafetă, în spatele Chinei, SUA şi Franţei. Aurul chinezilor a fost asigurat de o nouă performanţă incredibilă a lui Pan Zhanle, care a înotat 100 m sub 46 de secunde (45,92) şi a reuşit, astfel, să îşi ducă echipa de pe locul al treilea pe primul. 

Înainte de Jocurile Olimpice, New York Times relata că WADA (Agenţia Mondială Anti-Doping) nu a luat nicio măsură împotriva a 23 de înotători chinezi testaţi pozitiv la trimetadizină în 2021. Înotătorilor li s-a permis să participe la JO2024, după ce s-a ajuns la concluzia că rezultatele pozitive au fost cauzate de mâncarea contaminată de la un hotel. 11 dintre cei 23 de înotători au concurat la Paris. 

Printre ei se află şi Qin Haiyang, dar şi Sun Jiajun, alt component al echipei de nataţie. În ciuda faptului că Pan Zhanle nu a fost implicat în acest scandal, şi el a fost acuzat de dopaj, după ce şi-a doborât propriul record la 100 m liber. 

Peaty a declarat, pentru The Independent, că nu vrea să fie distras de un scandal în timpul competiţiei, dar nu s-a abţinut când a fost întrebat despre cei doi înotători din echipa de ştafetă care au fost pe lista celor 23 depistaţi pozitiv. 

"Unul dintre citatele mele favorită este că nu are rost să câştigi dacă nu o faci corect. Sunt de părere că fiecare ştie adevărul în sinea sa. Dacă iei substanţe interzise şi ştii că trişezi, de fapt nu câştigi, nu? Pentru mine, dacă ai fost contaminat de două ori, cred că gestul onorabil ar fi să te excluzi din sport. Dar ştim cu toţii că nu e atât de simplu. 

Am fost întrebat şi despre sportivi care nu au fost pe acea listă. Nu vreau să generalizez către întregul grup, cred că ar nedrept din partea mea. Dar au fost două cazuri, şi cred că pur şi simplu dezamăgitor. Am încercat să nu vorbesc despre asta, pentru binele echipei. Dar cred că oamenii ar trebui să îşi facă treaba. Treziţi-vă şi faceţi-vă treaba. Trebuie să avem încredere în sistem. Dar nu avem. Trebuie să fie mai stricţi. Dacă trişezi, e fraudă! Şi nu e vorba doar despre ei, e despre toţi din aceste curse. În mintea mea, mă gândesc că toţi cei care suntem aici trebuie să fim corecţi. Azi poate luam bronzul, cine ştie. Vreau să fie corect şi să spun că nu am avut nevoie de nimic care să mă facă să ating aceste performanţe. Despre asta e sportul", a declarat Peaty. 

Britanicul a fost testat pozitiv pentru COVID-19 lunea trecută, după ce a câştigat argintul la 100 m bras. 

Peaty, în vârstă de 29 de ani, spune că va participa şi la a patra sa Olimpiadă dacă "inima va dori. Dar aş putea, de asemenea, să fac un pas în spate după Paris. Nu ştiu care e răspunsul. Dacă familia are nevoie de mine, atunci familia e cea mai importantă. Dacă ei vor dori ca eu să continui... nu ştiu. Depinde ce îmi va spune şi inima. Ne vom bucura de ziua de azi acum, nu ne vom face griji pentru cea de mâine"

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel