Fostul arbitru Marius Avram critică starea arbitrajului românesc şi spune că la cursurile de arbitraj de la Federaţia Română de Fotbal sunt lăsate pe dinafară informaţii importante despre sistemul de video-arbitraj. Acesta l-a criticat şi pe Alexandru Deaconu, şeful VAR în România.
Cu toate astea, Marius Avram nu dă toată vina pe conducătorii arbitrajului din România, ci spune că şi "fluieraşii" sunt responsabili de situaţia creată. Pentru că, spune el, arbitrii ştiu care sunt problemele, dar nu ies cu ele în faţă.
”După cursul de iarnă, arbitrii s-au plâns, mie, altora, că nu li s-a predat nicio temă referitoare la VAR. A fost un curs în care VAR-ul a fost complet scos din schemă.
Există o anumită confuzie în rândul arbitrilor legată de VAR, dar eu aici îi condamn pe ei, pentru că nu au curaj să recunoască asta și să spună: 'Domnul Vassaras, ne predați și nouă ceva?', a spus Marius Avram la Digisport.
Fostul arbitru Alexandru Deaconu, cunoscut de mulţi microbişti pentru cazul "bricheta" (n.r. a oprit un meci Rapid - Steaua, în Giuleşti, după ce a fost lovit cu o brichetă în cap), este considerat printre vinovaţi de către Marius Avram.
”Nu au curajul și personalitatea necesare în astfel de momente în care să iasă și să spună: 'Sandu Deaconu, tu ești șeful VAR-ului. La Federația Română de Fotbal. Ce ai făcut tu până acum? Ce cursuri ne-ai predat? Ce materiale ne-ai prezentat? De ce nu ne chemi periodic, dacă tot sunt atâtea probleme recunoscute de CCA'.
Și-au cerut scuze și în România, o premieră a CCA, în urma unor greșeli foarte mari. Și nu s-a întâmplat nimic după. N-a urmat un curs care să ducă la rezolvarea problemei, așa cum am văzut în Anglia”, a mai spus Avram.
Momentul scuzelor la care face referire Marius Avram a venit după Sepsi - CFR Cluj, încheiat 2-1, cu un gol marcat din offside clar, nesancţionat de VAR.
"Imediat după fluierul de final al meciului Sepsi OSK – CFR Cluj, disputat duminică, 17 decembrie, CCA a obținut imediat toate informațiile și a intrat în posesia imaginilor din camera VAR pentru a analiza cu atenție faza în urma căreia Sepsi a marcat minutul 85.
Ca urmare a analizei făcute a rezultat că s-a comis o eroare. Linia albastră a fost atribuită atacantului, iar cea roșie fundașului. Cu toate că cel care atribuie liniile este operatorul de reluări care face parte din echipa tehnică VAR, arbitrul VAR și asistentul VAR nu pot fi absolviți de vină, ei nerealizând eroarea comisă, deși foarte bine au observat o posibilă poziție de ofsaid. De asemenea, arbitrul asistent, chiar dacă ofsaidul a fost unul mic, nu ușor de sesizat în dinamica fazei, va suporta și el consecințele.
Am avut deja o primă discuție în cadrul CCA și am decis să înlocuim toți cei trei arbitri de la viitoarele delegări. De asemenea, vom avea în perioada următoare o întâlnire cu echipa tehnică pentru a vedea cum putem evita pe viitor astfel de greșeli.
În concluzie, golul a fost marcat din ofsaid, o eroare regretabilă a brigăzii de arbitri, motiv pentru care doresc să prezint scuze, în numele CCA, celor afectați de această greșeală!”, transmitea atunci preşedintele CCA, conform FRF.
Intervenţia arbitrilor din camera VAR a fost criticată şi după meciul dintre FCSB şi FC Botoşani, când Darius Olaru a fost eliminat doar după intervenţia arbitrei Cristina Trandafir, din camera VAR.