Stiri Încă un deces în lumea atletismului kenynan

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Atletul kenyan Kipyegon Bett, medaliat la Campionatele Mondiale din 2017 de la Londra, a murit la vârsta de doar 26 de ani.



Fostul campion mondial U20 la atletism Kipyegon Bett a murit la vârsta de 26 de ani.

Specialistul probei de 800 m a câștigat titlul mondial pentru juniori în 2016, apoi am câștigat bronzul la Campionatele Mondiale de seniori de la Londra, un an mai târziu.

Cu toate acestea, Bett a fost suspendat pentru patru ani, în august 2018, de către Unitatea Mondială de Integritate în Atletism (AIU) după ce a fost depistat pozitiv la eritropoietină (EPO), o substanță interzisă, care îmbunătățește performanța.

Kipyegon Bett nu a recunoscut niciodată acuzațiile care i s-au adus.

„Am încercat să îl încurajăm să revină după ce i s-a încheiat suspendarea, în august 2022, dar fără succes. El era bolnav și se plângea de dureri de stomac de aproximativ o lună. Medicii au spus că are probleme cu ficatul”, a spus sora sa, Purity Kirui pentru BBC Sport Africa.

Fostul medaliat cu bronz a murit din cauza insuficienței renale și hepatice la vârsta de 26 de ani. Bett a fost unul dintre cei mai promițători alergători de distanță medie din Kenya.

Suspendarea lui a însemnat și excluderea de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 și de la Campionatele Mondiale din 2022 din Eugene, Oregon.

Sora sportivului a mai spus că Bett a fost internat în spital în orașul său natal, Kericho, în vestul Keniei, cu o săptămână înainte de moartea sa. A fost externat ulterior, dar apoi readmis vineri, după ce starea lui s-a agravat.

„Dar mai târziu, medicii au realizat că și ficatul lui ceda și i-au prescris niște medicamente la prima vizită la spital, doar pentru ca aceștia să descopere că ambele organe i-au cedat înainte să moară duminică dimineața, la ora 11.”, a continuat aceasta.

De asemenea, Bett și-a demonstrat talentul mai devreme în 2017, când a obținut victoria la întâlnirea din Liga de Diamant de la Shanghai, eclipsând un teren puternic care l-a inclus pe compatriotul său David Rudisha, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice din 2012 și deținător al recordului mondial, care a terminat pe locul al patrulea, potrivit sports.ndtv.com.

Oficialul de atletism din Kenya, Barnaba Korir, îl descrie pe Bett drept „unul dintre cei mai talentați atleți” din lume și un sportiv „politicos, ușor de înțeles și extrem de amabil”.

Informațiile privind moartea atletului kenynan vin la doar o lună distanță de moartea atletei Rebecca Cheptegei, clasată pe locul 44 la maratonul olimpic de la Paris, a treia sportivă de elită care moare în Kenya din octombrie 2021.

Decesul său a atras atenția asupra violenței domestice din această țară est-africană, în special în comunitatea atletică, după ce a fost incendiată de iubitul său, care a murit, de asemenea, la spital.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Stiri





pixel