Jocurile Olimpice Imane Khelif, pugilista acuzată că e bărbat, e sigură de o medalie olimpică. "Sunt femeie şi voi rămâne femeie"

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Imane Khelif, pugilista algeriană care a iscat un scandal de amploare la Jocurile Olimpice, e sigură de o medalie olimpică la Paris, după ce s-a calificat în finala probei de 66 kg. 



”Vreau să spun lumii întregi că sunt o femeie și că voi rămâne o femeie. Această luptă e pentru demnitatea mea. Această medalie vine după ani de muncă grea. Este pentru țară, pentru toate țările arabe”, a declarat Imane Khelif, potrivit sportstar.

Imane Khelif a fost în centrul unui scandal mediatic după ce în sferturile de finală a învins-o pe Angela Carini, din Italia, în doar 46 de secunde. Italianca a abandonat lupta, după ce a primit două lovituri puternice în zona feţei. Atunci, Giorgia Meloni, premierul Italiei, spunea că nu e corect ca sportivi cu caracteristici genetice masculine să lupte în sporturi feminine. 

Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a denunţat "o luptă care nu a fost pe picior de egalitate", adăugând că nu este "de acord cu CIO". "Cred că sportivii care au caracteristici genetice masculine nu ar trebui să aibă voie să participe la competiţiile feminine", a spus Meloni, potrivit unui videoclip postat pe X după meciul lui Carini, citată de Agerpres.

A doua zi, Carini și-a cerut scuze că nu a salutat-o la final pe Khelif. „Toate aceste controverse m-au întristat și îmi pare rău și pentru adversara mea, ea nu are nimic de-a face cu asta, a fost aici ca mine să luptăm”, a spus ea vineri, într-un interviu pentru Gazzetta dello Sport.

Omar Khelif, tatăl pugilistei, îi sare în apărare 

"Copilul meu este o fată. A fost crescută ca o fată. Este o fată puternică. Am crescut-o să muncească din greu și să fie curajoasă. Are o voință puternică de a munci și de a se antrena.

Adversara italiană care a luptat împotriva ei pur și simplu nu a putut să o învingă pe fiica mea. Pentru că fiica mea era mai puternică și ea era prea slabă.

Este o femeie, avem toate dovezile, inclusiv certificatul ei de naștere”, a declarat Omar Khelif, conform Bild.

Presa internațională transmite că cele două sportive, algerianca Khelif, respectiv taiwaneza Lin, ar avea hiperandrogenism, o afecțiune endocrină în care organismul produce o cantitate excesivă de hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul, având ca rezultat diverse manifestări clinice.

Printre efectele acestei afecțiuni se numără și creșterea masei musculare, precum și redistribuirea grăsimii corporale și reducerea grăsimii subcutanate, precum și creșterea excesivă a părului pe față, piept și spate la femei.

Rafa Lozano, antrenorul echipei de box a Spaniei, o cunoaște pe Imane Khelif și afirmă că intrarea ei în competiție nu e echitabilă: „Nu văd situația ca fiind corectă sau echitabilă. Lumea poate să spună ce vrea, dar așa văd eu lucrurile. A fost organizată o tabără de antrenament la Blume și nu puteam să o punem în ring cu nimeni.

Am urcat-o în ring cu Jennifer Hernandez și a rănit-o. Asta se întâmpla cu orice adversară. Așa că am pus-o în ring cu Jose Quiles și erau egali. Din punctul meu de vedere, participarea ei la JO 2024 (n.r. - în competiția feminină) nu e corectă”, a declarat Lozano, potrivit Marca. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel