Superliga Romaniei Grigore Sichitiu, supărat pe modul în care sunt crescuţi jucătorii din România. "Dacă rămâne cu inimă de porumbel, nu mai poţi să îi dezvolţi calităţile"

Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Grigore Sichitiu, fostul preşedinte al celor de la Rapid, a criticat modul de pregătire al fotbaliştilor români, aceasta fiind, în opinia sa, principala cauză a eşecului acestora în occident. 



Conform lui Sichitiu, problema principală este la ritmul de joc, pe care jucătorii români nu îl pot susţine, în mare parte. În Liga 1 sunt doar "momente de ritm bun", pe când în Liga Campionilor şi în campionatele din vest reprezintă o normalitate. Acesta dă vina şi pe sistemul de pregătire al jucătorilor, care nu pune accent pe dezvoltarea lor. 

"Ne delectăm cu playoff şi playout, şi cu meciuri de Champions League. Nu pot să nu rămân trist când văd ce joacă ăia şi ce jucăm noi. Asta e marea mea durere. Când vom putea ajunge să jucăm şi noi la ritmul ăla? Rapid - FCSB a fost un meci bun. Eu fac înregistrări dese, şi am văzut că la Rapid - FCSB s-a trecut dintr-un careu în altul în mai puţin de 7 secunde de mai multe ori. Ceea ce este un ritm de fotbal european. Dar sunt momente. Ăia au momente de asalt de trei ori mai mult decât noi. La ăia, ăsta e scopul, să ajungă cu mingea spre finalizare. La noi, de cele mai multe ori... nu vreau să dau nume de meciuri la care faci eforturi să nu adormi. Cum a fost Oţelul - Poli Iaşi, dar şi Voluntari cu U Cluj, mai ales că U Cluj voia să intre în playoff. 

Dacă nu am avea Champions League şi cupe europene, poate nu am şti cum e acolo. Dar când le ai tot timpul, nu îţi vine să crezi că putem juca atât de lent. Tot jucători avem şi noi, tot de primă ligă. Şi aşa ne explicăm de ce jucătorii noştri, care pleacă pe bani grei din România, nu joacă decât în liga a doua sau sunt rezerve. Pentru că ai noştri nu au ritm de joc. Şi eu spun mereu că dacă jucătorul rămâne cu inimă de porumbel, nu mai poţi să îi dezvolţi calităţile peste anumite limite. În perioada în care trebuia format, la Baia Mare, Arad, Botoşani, nu s-a lucrat cum trebuie. Antrenorii noştri nu mai sunt chemaţi ca să li se spună cum să pregătească un jucător, ca atunci când ajunge la prima ligă să facă efort de intensitate maximală. Dacă încerci să îl pregăteşti la 25 de ani, se sufocă, că nu e antrenat pentru aşa ceva", a declarat Grigore Sichitiu la GSP Live. 

Viorel Hizo a spus ce le lipseşte jucătorilor români 

Hizo, care a antrenat la Rapid şi FC Vaslui, a declarat că jucătorilor români le lipseşte agresivitatea, prezentă la fotbaliştii din occident. 

"Fotbalul de azi e schimbat mult. Această schimbare nu are numai părţi bune, are şi lacune care nu sunt puse la punct. Toată lumea vrea să joace ca Manchester City. E un joc frumos, te relaxezi când îi vezi că joacă, dar ca să joci ca ei, să începi fiecare atac de la portar şi să ajungi la atacant, în careul celălalt, e cale lungă. Nu poţi să faci ceva dacă nu ai jucătorii potriviţi. Să aibă tehnicitate, viteză de reacţie, să aibă dezvoltată o capacitate tactică mare, să poată face faţă la ce cere antrenorul. 

Pentru mine, rămâne un singur semn de întrebare. Foarte mulţi jucători tineri, care au făcut junioratul în Italia şi au ajuns să joace în Divizia B, sunt titulari. Dar tot îmi pun întrebarea ce ne lipseşte ca să ajungă la o echipă de top. Radu Drăguşin e o excepţie şi îl aşteptăm să intre şi să joace. Horaţiu Moldovan a avut foarte multe aprecieri aici, dar nu ştiu care e scopul lui Atletico Madrid cu el. Se pregăteşte Oblak să plece şi să rămână el? Sau îl vor da împrumut? E foarte greu să scoţi din poartă cel mai bun portar din lume. Aici nu se găseşte soluţia, nu se găseşte rapiditatea ca aceşti jucători plecaţi din România să se poată impune la echipele mari. E un of! Sunt convins că, cu timpul, vom ajunge să fie şi titulari. 

Jucătorii sunt văzuţi diferit. Mă refer la jucătorii din Est, faţă de perioada anilor 1990. Hagi, Gică Popescu, Sabău, Răducioiu, Dorinel Munteanu, Didi Prodan, Lupescu, toţi au reuşit la echipe de top. Dar acum nu putem. Sperăm să putem trece peste asta. Ceva ne lipseşte în pregătire. Sau le lipseşte jucătorilor ceva ce antrenorii nu pot descoperi. O atitudine mai agresivă, chiar şi o şmecherie fotbalistică. Nu în sensul rău. Şi atunci trebuie să alergăm mai mult. M-am uitat recent la un meci şi am văzut câte pase au dat echipele. Sub 400 de pase. Este foarte puţin. Înainte, când echipa României te prindea, dădeau 600-700 de pase. Se rupe undeva echilibrul", a declarat Viorel Hizo. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei





pixel