Fotbal Gigi Mulțescu s-a stins din viață la 72 de ani

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Anunțul decesului fostului fotbalist și antrenor român a fost făcut de Ionel Culina, pe pagina sa de Facebook.



Gigi Mulțescu a trecut printr-o perioadă dificilă a vieții sale în ultima vreme, fiind internat la spital. Acesta era ținut în viață cu ajutorul unei măști de oxigen. Fostul antrenor era internat la spital din cauza unei pneumonii, acesta suferind de ceva timp și de boala Alzheimer. 

„L-am pierdut pe Nea Gigi”

„Copii fiind, pe 15 septembrie plecam la școală, să învățăm ce înseamnă viața, ce înseamnă Dinamo. Astăzi, tot pe 15 septembrie, Gigi Mulțescu a plecat și ne-a lăsat să învățăm singuri ce-a fost Dinamo și ce va fi pentru următoarele generații.

Îți mulțumim, Gigi Mulțescu, pentru tot ce ai făcut pentru Dinamo București!”, a scris Ionel Culina pe Facebook, fostul ofițer de presă al FC Dinamo.

Gheorghe Mulțescu s-a născut pe 11 noiembrie 1951, în Botoroaga, județul Teleorman. El a fost legitimat în 1963 la Steaua București, club în cadrul căruia a evoluat la echipele de copii, juniori și tineret.

În anul 1971, Gigi Mulțescu a fost transferat la Jiul Petroșani (echipa pentru care este golgeterul all - time cu 79 de goluri marcate) unde a debutat în Divizia A și a continuat să activeze până în 1979, când s-a transferat la Dinamo București.

El a jucat de 15 ori pentru echipa națională, fiind membru al reprezentativei studențești a României. Mulțescu a debutat la echipa națională pe 25 septembrie 1974, înlocuindu-l pe Iordănescu în minutul 78 al amicalului cu Bulgaria disputat la Sofia, scor 0-0. Pe 29 noiembrie 1976 a marcat primul gol pentru România, într-un meci din Cupa Balcanică câștigat cu 3-2 în fața Bulgariei.

Mulțescu a câștigat Cupa României în sezonul 1973-1974 cu echipa Jiul Petroșani. Cu Dinamo București, Gigi Mulțescu a câștigat de trei ori campionatul (1982, 1983, 1984) și de două ori Cupa României (1982, 1984). Acesta a acumulat 359 prezențe în prima ligă din țara noastră, marcând 102 goluri.

Gigi Mulțescu, carieră impresionantă

Ca antrenor, Mulțescu a debutat tot la Jiul Petroșani, între anii 1985 - 1987, când încă mai juca. El a reușit promovarea echipei în Divizia A.

Mulțescu a devenit antrenor din vara lui 1990, conducând diverse echipe, dintre care și Dinamo București, Sportul Studențesc (cu care a promovat în Liga I în anul 2001), FC Vaslui și Universitatea Cluj. A pregătit formații și din Turcia, între care Samsunspor (în două rânduri), Gaziantepspor și Ankaragücü.

În octombrie 2009, Mulțescu a fost instalat în funcția de antrenor principal la Ceahlăul Piatra Neamț, ca în 2012 să semneze cu echipa de fotbal de primă ligă, Astra Ploiești.

În 2013, el a fost numit antrenor principal al echipei Dinamo București, dar a fost demis după doar opt etape în care a înregistrat două victorii, trei remize și trei înfrângeri.

În iulie 2020, Mulțescu a revenit la conducerea lui Dinamo, pentru al patrulea mandat, obiectivul fiind salvarea de la retrogradare. Dinamo se afla pe o poziție retrogradabilă în Liga I la instalarea lui Mulțescu în funcția de antrenor. După o victorie și un egal în primele
sale două meciuri la conducere, campionatul a fost înghețat, iar Dinamo a încheiat pe locul 13, fără să mai dispute meciurile restante.

În sezonul 2020/2021, Mulțescu a fost pe banca lui Dinamo în prima etapă, o remiză cu FC Hermannstadt, ca mai apoi să își rezilieze contractul cu formația bucureșteană. El a revenit la Dinamo după doar șapte luni, preluând echipa de pe locul 14 în Liga I, cu obiectivul de a evita retrogradarea. După doar patru meciuri la conducere și tot atâtea înfrângeri, Mulțescu a demisionat.

Mulțescu trăia cu emoții mari încercarea lui Dinamo de a se salva

Gigi Mulțescu recunoștea, în urmă cu doi ani, că are mari emoții ca echipa sa de suflet, Dinamo București, să nu retrogradeze. Formația din „Ștefan Cel Mare” urma să întâlnească „U” Cluj în a doua manșă a barajului de menținere/promovare în prima divizie de fotbal, iar fostul antrenor nu voia să vadă echipa la care a înregistrat numeroase succese că părăsește Liga 1.

„Am emoții, normal. Echipa a pierdut la Cluj și nici nu a arătat că ar putea fi mai puternică. A avut ocazii, bare, dar nu a înscris și asta e o mare problemă, mai ales că a luat golul doi în superioritate numerică. E multă incertitudine în jocul lui Dinamo și asta mă face și pe mine să fiu rezervat. Acum nu mai avem ce face, suntem cu gândul la ei și le transmitem jucătorilor toată energia noastră.

Mai sper și nu vreau să trăiesc așa ceva, să văd Dinamo retrogradată! Dar, dacă se va întâmpla, eu tot cred că acestă echipă nu va dispărea. 

Băieții trebuie să aibă maxim de responsabilitate, fiecare pe postul lui și să joace fiecare minge și fiecare secundă ca și cum ar fi ultima lor zi ca fotbaliști! Altfel nu se poate”, spunea Gigi Mulțescu, înainte ca Dinamo să retrogradeze în a doua ligă de fotbal.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel