Fotbal Gică Craioveanu arată marea greşeală făcută în fotbalul românesc. "De asta jucătorii români nu au ajuns la cluburi mai importante"

Data publicării:
Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Foto: Pixabay

Într-o discuţie despre compararea fotbaliştilor români cu foste glorii sau cu fotbalişti consacraţi la nivel european, Gică Craioveanu a spus care este marea greşeală făcută în fotbalul românesc. 



"Da, se vorbeşte de comparaţii cu Mbappe, cu Jack Grealish... Trebuie să demonstrezi că eşti la nivelul ăla în primul rând. Ăia sunt jucători de sute de milioane de euro, despre ce vorbim? Cel mai scump jucător român care a fost? Dennis Man, apoi Răzvan Marin, apoi cred că oltenii mei, Mitriţă, Cicâldău şi Mihăilă. Cam ăştia sunt în top. 

Uite, asta e greşeala mare a fotbalului românesc pentru mine. Noi tindem să dăm jucători prin ligi minore sau prin Arabia Saudită, vezi Doamne pe bani. Că banii sunt mai importanţi decât performanţa uneori. De asta jucătorii români nu au ajuns la cluburi mult mai importante. Când ies în străinătate, după cum am văzut, mulţi dintre ei se întorc acasă, pentru că au jucat foarte puţin. Asta trebuie să ne dea de gândit. 

Dar degeaba o spun eu sau alţii, dacă cei care conduc cluburile decid altceva", a declarat Gică Craioveanu pentru DC Sport. 

Doar vara trecută, spre exemplu, şase fotbalişti români au luat calea Arabiei Saudite. În ciuda faptului că este un campionat în care vin din ce în ce mai multe staruri de renume mondial, nivelul este în continuare unul scăzut.

Florin Tănase, fostul jucător al celor de la FCSB, a semnat liber de contract cu Al-Okhdood, club care l-a cumpărat şi pe Andrei Burcă, de la CFR Cluj, cu 1 milion de euro. 

Ciprian Tătăruşanu, ajuns la 37 de ani, a semnat cu Abha Club, după ce şi-a încheiat contractul cu AC Milan. Alin Toşca a lăsat şi el fotbalul italian, unde juca la Benevento, şi a semnat cu Al-Riyadh, sub formă de împrumut. FCSB l-a vândut pe Andrei Cordea la Al-Tai, club care ulterior l-a cumpărat şi pe Marko Dugandzic, golgheterul sezonului trecut al Superligii României. 

Românul pe care s-au plătit cei mai mulţi bani vara trecută a fost Nicolae Stanciu, căpitanul naţionalei, pentru care Damac, echipă antrenată de Cosmin Contra, a plătit 2,5 milioane de euro celor de la Wuhan Three Towns. 

În plus, din România a plecat şi Alexi Pitu, de la Farul Constanţa, la Bordeaux, în Liga a doua franceză, însă nu a reuşit să se impună. Rareş Ilie, fotbalistul transferat de OGC Nice de la Rapid, a fost împrumutat la Lausanne, în Elveţia, în timp ce Alexandru Paşcanu joacă în Liga a doua spaniolă, la Sporting Gijon. 

Denis Alibec, fost tot la Farul Constanţa, s-a transferat la Al Muaither, în Qatar, dar ar fi deschis unei reveniri la echipa din Constanţa în această iarnă, pentru a fi în formă maximă la EURO 2024. 

Singurii fotbalişti români care evoluează la nivelul primei ligi într-un campionat puternic sunt Andrei Raţiu (Rayo Vallecano - La Liga), Radu Drăguşin şi George Puşcaş (Genoa - Serie A), Răzvan Marin (Empoli - Serie A) şi Ionuţ Andrei Radu (Bournemouth - Premier League). 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal





pixel