Competitii Gabriela Szabo, semnal de alarmă pentru sportul românesc. "Ne rugăm la Dumnezeu să ne dea cât mai multe medalii. N-ai cum să faci asta..."

Data publicării:
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Gabriela Szabo, medaliată cu aur la JO 2000, de la Sydney, a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia sportului românesc în momentul actual. 



"Vreau sa încurajez sportivii sau oamenii care sunt în fenomenul nostru sportiv să înțeleagă că sportul este o arta și ca sa devii cel mai bun trebuie să muncești foarte tare. Și mai ales în contextul asta dat astăzi, când România are nevoie de performanță și ne identificăm cu performanța sportivilor. Să înțeleagă că orice medalie astăzi este valoroasă. În perioada noastră, când eu am fost selecționată pentru prima oară la lotul național, și mai precis în 1990, undeva prin decembrie, noi am crescut cu mentalitatea nu să câștigăm titlurile naționale, nu să câștigăm Campionatul Balcanic, ci să câștigăm medaliile olimpice. Noi cu asta am crescut și asta mi-a și spus la momentul respectiv secretarul general al federației: „Tu ești aici nu pentru a câștiga titlul național sau ca să te califici la europene, mondiale, Jocuri Olimpice! Nu, tu ești aici pentru a aduce plus valoare la competițiile importante!” Noi cu mentalitatea asta am crescut de mici, și crescând cu mentalitatea că noi trebuie să fim cele mai bune din lume, noi pentru asta am muncit: să fim cele mai bune din lume. Plus de asta, resursa umană din jurul nostru era foarte bine pregătită și foarte motivată", a declarat Gabriela Szabo în podcastul Drumul către Medalii.

Semnal de alarmă. "Ne rugăm la Dumnezeu să ne dea medalii. Nu ai cum să faci asta"

"Acuma ne rugăm, nu știu, să vină un noroc de undeva de sus, de la Dumnezeu, și să ne dea cât mai multe medalii. N-ai cum să faci asta, n-ai cum să faci asta, cu toate că banii sunt mult mai mult acuma în sport față de ce aveam noi. Gândiți-vă că eu, Gabi Sabo... Dar n-aș vrea să discutăm foarte mult de bani, pentru că până la urmă noi nu am făcut pentru bani sport, noi am făcut să câștigăm medalii. Astăzi e o altă, e o altă filozofie pentru a face sport, pentru că asta promovăm foarte mult și asta arătăm foarte mult. Și atunci trebuie să punem în balanță ce ne interesează, atâta timp cât în România astăzi se câștigă cu foarte mare ușurință bani, mii de euro. Păi, noi veneam acasă de la campionatele mondiale și câștigam 10.000 euro.

Atenție, nu vorbesc, Doamne, iartă-mă, cineva să creadă că vorbesc cu invidie! Nu, eu spun realitatea! Când astăzi, în România, pentru a câștiga titlul național, ți se pune la dispoziție acel contract de activitate sportivă, cu mii de euro înăuntru. Și atunci care este, care mai este motivația mea să merg să câștig Olimpiada sau Mondialele, când oricum eu câștig mii de euro acasă, în România. Și mai ales că obiectivele sunt pentru a câștiga titlul național, să mă calific în primii unu-șase la nivel de România, pentru că ăsta este clubul... Federația vine și spune, da, pune obiectivele internaționale. Dar dacă eu, la nivel de România, am banii ăștia, mă mai chinui să performez? Hai să fim serioși!", a mai declarat Gabriela Szabo. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Competitii





pixel