Gabriela Szabo, fostă campioană olimpică, a vorbit despre echilibrul necesar între sportul de performanţă şi educaţie în cadrul interviurilor DC Sport.
"Haideţi să ne uităm ce se întâmplă la nivel internaţional. Sistemul de dinainte de 1990 şi chiar şi după a făcut în aşa fel încât să ne concentrăm mai mult pe sport. Şi asta a fost o foarte mare greşeală, pentru că foarte mulţi sportivi, după ce s-au retras, au avut greutăţi în a face reconversia. Dar dacă ne uităm la ce se întâmplă la nivel internaţional, rămânem uimiţi. Şi chiar am urmărit un pic asta, după ce m-am lăsat de sport, am vrut să văd ce fac sportivii mari.
Ştiţi că sunt sportivi medaliaţi la Jocurile Olimpice care sunt licenţiaţi la Princeton, sau la Yale University? La marile universităţi, unde presiunea e foarte, foarte mare. Studiază 14-15 ore pe zi ca să poată face faţă la nivelul respectiv.
Deci clar se poate şi sport şi şcoală. Şi asta vreau să le spun părinţilor care mSă ă văd, mă ascultă. Da, să îşi lase copiii să facă sport, pentru că e un mod extraordinar de frumos să se dezvolte, dar în paralel trebuie să facă şi educaţie, pentru că e foarte importantă. Dacă pe plan internaţional se poate ca ambele să meargă liniar, eu cred că şi în România sportivii noştri pot să se concentreze în zona asta de educaţie şi să nu găsească scuze", a declarat Gabriela Szabo în exclusivitate pentru DC Sport.
"Se întâmplă foarte des să existe presiunea din partea părinţilor să exceleze copilul la sport. Doar că în sport, orice plantezi azi se vede peste 10-15 ani, nu imediat. E nevoie de răbdare din partea antrenorului, a copilului. Părintele nu ar trebui să intre în această ecuaţie, el trebuie să stea doar în tribună, să încurajeze copilul, iar partea asta de metodică să fie lăsată pentru cel care e pregătit să o facă. Pentru un copil e foarte greu să aibă şi presiunea societăţii, presiunea şcolii, şi să mai vină presiunea părintelui. Eu zic că e prea mult. Lucrurile trebuie descoperite. Mai ales la vârstă foarte mică, sportul trebuie descoperit, trebuie să se intre treptat în filozofia de sport de mare performanţă. Important e să facem sport pentru sănătate, iar sportul de mare performanţă trebuie să fie opţiunea fiecăruia", a mai declarat Gabriela Szabo.