Superliga Romaniei Fotbalul românesc prin ochii lui Thomas Neubert. Cei trei fotbalişti români care ar putea juca în primele 4 campionate ale Europei şi minusurile care îi ţin pe loc

Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Preparatorul fizic Thomas Neubert, celebru în România pentru modul în care îi pregăteşte pe jucători să alerge până la ultima picătură de transpiraţie, a numit trei jucători români care ar putea juca în oricare din primele 4 ligi ale Europei, din punct de vedere al talentului. Cu toate astea, aceştia au mai multe minusuri. 



Thomas Neubert lucrează, în prezent, la FCSB. 

"Eu sunt un om deschis, dar cu foarte multă disciplină. Eu sunt aici pentru performanţă. Dacă nu putem face performanţă, nu are rost să fim aici, pierdem timp împreună. Vine din mentalitatea de neamţ, dar şi din familie. Şi tata a fost foarte disciplinat, la fel şi bunicul meu, cred că e în sângele meu lucrul ăsta. Dar nu doar disciplina e foarte importantă, mentalitatea e şi ea foarte importantă. 

Dacă vedem copii de 13-14 ani în Germania, le este foame de succes, de performanţă. Aici, jucătorii de 18-19 ani sunt foarte fericiţi dacă prind un contract în una din primele două ligi. Nu îi mai interesează să facă pasul în faţă. Asta lipseşte aici şi îmi pare foarte rău de lucrul ăsta. 

Am văzut, în ultimii 12 ani aici în România, mulţi jucători cu talent enorm, care ar fi putut juca fără probleme în una din primele 4 ligi din Europa. Pentru mine, ca talent extraordinar sunt Olimpiu Moruţan, Florinel Coman şi Tavi Popescu. Ei pot juca la orice nivel", a declarat Neubert.

Minusurile celor trei. "Din cauza asta, cred că mulţi jucători români au nevoie de timp mare de adaptare"

"Niciunul dintre ei nu vorbeşte, însă, în engleză. Cum faci un transfer în străinătate dacă nu vorbeşti? Eu am vorbit cu Olimpiu despre asta. În Italia sau Turcia a avut probleme mari din cauza limbii străine. Mentalitatea, cultura, sunt diferite, şi dacă nu ai o mentalitate puternică, ai probleme mari acolo. Din cauza asta cred că mulţi jucători români au nevoie de timp mare de adaptare. 

Eu nu sunt supărat pe jucători, eu sunt supărat pe sistemul din România. Cine ajută copiii de 12-13 ani? Cine verifică în ţară să vadă dacă sunt copiii pregătiţi genetic pentru viteză? Unde găsim copii talentaţi dacă nu organizăm trialuri? Câteva cluburi mari fac selecţie, atât. Dar cu ce parametri? Dacă ar exista un program la Federaţie, să se facă selecţie o dată la 3 luni, ar fi bine. Dar să fie cu parametri buni, ca să facem comparaţie. Selecţia să se facă la fel indiferent de zonă, cu aceleaşi teste, de agilitate, mobilitate, viteză, tehnică, etc. De asta sunt multe şcoli private de fotbal pentru copii, pentru că lipseşte un program de elită la nivelul Federaţiei sau Ligii", a declarat Thomas Neubert în podcastul Aneimaria Prodan. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel