Fotbal Fotbalul românesc fără bani publici, oportunitate sau ameninţare? "S-au găsit tot felul de inginerii..."

Data publicării:
Fotografie de la Tom Fisk, Pexels
EXCLUSIV
Fotografie de la Tom Fisk, Pexels

Finanţarea din bani publici a fotbalului a devenit un subiect din ce în ce mai prezent. Emilian Hulubei, preşedintele AFAN, a vorbit despre acest lucru la DC Sport şi a spus care sunt pericolele, în cazul în care aceşti bani ar dispărea. 



Întrebat dacă problemele cu plata jucătorilor apar mai des la cluburi finanţate din bani publici, Emilian Hulubei a spus că "nu este o regulă. Sunt la fel şi cele din bani publici şi cele din bani privaţi. Nu poţi face o diferenţă evidentă, să spui că cele mai multe litigii sunt la cluburi finanţate din bani publici. Situaţia e 50-50". 

Dispariţia banilor publici din fotbal, o problemă? 

În ultimii ani, s-a discutat mult despre scoaterea finanţărilor din bani publici din fotbalul mare. L-am întrebat pe Emilian Hulubei dacă fotbalul ar avea de suferit într-un asemenea scenariu. 

"Da, e posibil, pentru că în momentul în care o să dispară banii publici din fotbal... În general, facilităţile făcute pe bani publici de primării, consilii locale, consilii judeţene sunt legate de infrastructură, de alimentaţie, transport, pentru sportivi. La puţine echipe sunt finanţaţi direct jucătorii din bani publici. S-au găsit tot felul de inginerii, şi la nivelul Ligii 1 şi Ligii 2, în care banii publici ajung în salariile jucătorilor, dar e mult de discutat aici", a mai declarat Hulubei. 

Youtube video image

Jurnalistul Victor Vrînceanu a criticat prezenţa banilor publici în fotbal recent, şi a dat exemplul clubul CSA Steaua Bucureşti. 

"Cum poţi să te lupţi, de exemplu, cu MApN? Cu CSA Steaua, care are buget de 2-3 milioane de euro în Liga a 2. Nu mai discutăm că nu are posibilitatea de a promova. Chiar mă enervează. Munceşti o viaţă, faci nişte bani, 3-5-30 de milioane de euro. Şi ai o pasiune, fotbalul. Din milioanele strânse, cumperi Rapidul. Următorul pas e să manageriezi clubul de fotbal din alte business-uri, astfel încât să fii profitabil şi să îţi hrăneşti şi pasiunea asta. Totul perfect. 

După care vin nişte primari care spun că au chef să facă o echipă de fotbal, fără tradiţie, fără suporteri, din bani publici. Cât bagă X în fotbal? Păi X îşi permite să bage 3 milioane pe an. Păi eu, ca primar, pot să bag 5 milioane, că am bani de la primărie", a spus Victor Vrînceanu. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal





pixel