UEFA Euro 2024 Fosta Iugoslavie nu se dezice. UEFA a deschis o nouă procedură disciplinară, după cea împotriva Albaniei

Data publicării:
Facebook UEFA
Facebook UEFA

Federația Sârbă de Fotbal este vizată de o procedură disciplinară a UEFA, deschisă după meciul de duminică dintre Serbia și Anglia (0-1).



Tensiunile rămân la cote limitate în Balcani, chiar și cu lipsa Kosovo din competiție

UEFA a anunțat deschiderea unei proceduri disciplinare împotriva Federației Sârbe de Fotbal pentru un presupus comportament neadecvat al suporterilor săi, cu ocazia meciului pierdut de Serbia în fața Angliei (0-1) la EURO 2024, duminică, la Gelsenkirchen.

Ancheta se referă mai exact la „aruncarea de obiecte” și „mesajele provocatoare care nu își au locul în contextul unui eveniment sportiv”, a detaliat organismul european într-un comunicat.

„Corpul de control, etică și disciplină al UEFA (CEDB) va tranșa chestiunea în timp util”, subliniază forul continental.

Între timp, Federațiile de Fotbal Sârbă (FSS) și Kosovară (FKK) au depus câte o plângere una împotriva celeilalte la UEFA, pentru aceeași problemă.

FFK îi acuză pe suporterii sârbi că au afișat „drapele” au scandat „sloganuri și cântece... purtând mesaje politice șovine și rasiste împotriva Kosovo”.

„Propagarea unor astfel de mesaje rasiste în timpul unui eveniment precum EURO 2024 este lipsită de sens și absurdă”, a criticat organismul kosovar, cerând măsuri disciplinare stricte împotriva Federației sârbe, pe care a descris-o ca fiind „recidivistă”.

La rândul său, FSS acuză un jurnalist kosovar că a făcut un semn naționalist albanez.

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia nu au încetat niciodată de la războiul dintre forțele sârbe și insurgenții albanezi (care luptau pentru independența Kosovo), la sfârșitul anilor 1990, care a provocat mii de morți și a dus la o intervenție a NATO împotriva Belgradului.

Prishtina și-a declarat independența în 2008, dar Serbia se opune oricărei recunoașteri a Kosovo în organismele internaționale.

Relațiile furtunoase dintre acești doi vecini balcanici se revarsă în mod regulat pe plan sportiv. Belgradul, însă, nu a putut împiedica admiterea Kosovo în UEFA și FIFA în 2016.

Spre deosebire de Serbia, Kosovo nu s-a calificat la EURO 2024, clasându-se pe penultimul loc în grupa preliminară câștigată de selecționata României, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: UEFA Euro 2024




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel