Superliga Romaniei Florin Talpan, criticat dur. "Steaua e doar FCSB. El, practic, a desfiinţat Steaua"

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Juristul CSA Steaua, Florin Talpan, este criticat dur din cauza disputei cu FCSB. 



Vasile Şiman, fostul finanţator al celor de la Sportul Studenţesc, a spus că "Steaua este doar FCSB. Steaua nu poate fi altceva. Steaua nu mai e Steaua, dar e FCSB. Lumea, iarăşi, nu înţelege. Domnul jurist, Talpan, care se ocupă de aşa zisul litigiu cu FCSB, nu îşi dă seama că a făcut un lucru extrem de grav. Lumea nu înţelege lucrul ăsta. Prin solicitările făcute, el practic a desfiinţat Steaua. El, înfiinţând Steaua în Liga IV, nu e nou înfiinţată? Singura echipă care participă din 47 până în ziua de azi în Liga 1 cine e? Dacă el din 47 până azi participă în campionat şi în cupele europene...". 

"Deci tu, Steaua, poţi fi CCA, dar FCSB nu poate fi Steaua?"

"Lucrul ăsta se întâmplă pentru că titlurile asupra proprietăţii intelectuale a tot ce înseamnă un club de fotbal nu sunt foarte clar stabilite. Nu avem nici experienţă, nici noţiuni clare, pentru că nu sunt prevăzute în regulament. Asta nu înseamnă că CSA Steaua ar fi trebuit să joace în prima ligă. În niciun caz. Instanţa nu judecă numai ce ceri tu. Tu ai cerut ca Steaua să nu mai fie Steaua. Deci, practic, ce ai făcut? Ai luat dreptul de participare a Stelei în Liga 1. Ăla şi-a schimbat denumirea, tu i-ai deschis portiţa asta, şi se numeşte FCSB. Dacă m-ai obligat să mă numesc FCSB în loc de Steaua, înseamnă că sunt continuatorul Stelei. Trebuia să ceară recuperarea în totalitate a Stelei şi să îi aparţină lui. Nu să o desfiinţezi, pentru a considera că nu e a lui Becali. Practic, ţi-ai făcut rău ţie. Palmaresul şi continuitatea sunt pe societate. Clubul Sportiv al Stelei ce legătură are cu Ministerul Apărării din 1947? Arată-mi o structură juridică care să fie aceeaşi din 1947.

Trebuie să înţelegem că comunismul a schimbat percepţia despre lume. A luat de la toţi şi şi-a dat lui. La început a fost CCA, nu? De ce sunt ei Steaua, dacă la început erau CCA? Acţionarul majoritar la FCSB e tot Gigi Becali, cum era şi la Steaua. Deci tu, Steaua, poţi fi CCA, dar FCSB nu poate fi Steaua. Pentru că s-a înţeles că, schimbându-i denumirea, nu şi-a pierdut dreptul de participare. Când CCA a devenit Steaua, de ce nu s-a împărţit palmaresul? Să se împartă în mai multe locuri, că aşa a înţeles cineva să practice dreptul juridic", a mai spus Vasile Şiman la Un Podcast. 

Se poate soluţiona conflictul? 

Întrebat dacă vede vreo soluţie la acest conflict, Şiman a încheiat spunând că "niciodată. Pentru că aici nu e o problemă juridică, e o problemă de orgoliu, o luptă de lumi. Nici nu cred că CSA Steaua va ajunge în prima ligă. Pentru că trebuie să înfiinţeze o altă societate. De ce FCSB nu poate să preia ce a avut Steaua, dar noua societate poate? Ei nu se gândesc că orice fac e ca şi când declară în justiţie? Ei nu înţeleg că orice acţiune se întoarce împotriva lor. Ei nu au făcut asta cu scopul de a câştiga, ci cu scopul de a obţine ceva. Iar tu, statul, dacă ai dat societatea respectivă, cum poţi spune că e a ta? Ai dat-o fără bani? Fă o solicitare să îţi plătească o sumă de bani". 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel