Competitii Flacăra Jocurilor Paralimpice de la Paris, aprinsă pe o ploaie torențială

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Jocurile Paralimpice 2024 încep miercuri, 28 august, țara noastră fiind reprezentată de șase sportivi la Paris.



Jocurile Paralimpice datează din anul 1948

Flacăra Jocurilor Paralimpice de la Paris a fost aprinsă sâmbătă, cu patru zile înainte de startul Jocurilor, pe o ploaie torențială, în localitatea engleză Stoke Mandeville, unde s-a născut ideea organizării acestor competiții după cel de-al Doilea Război Mondial, informează AFP.

„Vremea aceasta capricioasă ne însoțește”, a glumit Tony Estanguet, președintele comitetului de organizare Paris-2024, la aproape o lună de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, care a avut loc și ea sub o ploaie torențială.

Flacăra a fost aprinsă de doi sportivi paralimpici britanici Helene Raynsford și Gregor Ewan.

„Este o onoare. Este locul de naștere al Jocurilor Paralimpice”, a declarat Helen Raynsford, prima campioană paralimpică la canotaj, această disciplină având prima sa apariție în cadrul competiției, la Beijing în 2008.

Istoria Jocurilor Paralimpice datează din 1948, când neurologul german Ludwig Guttmann a organizat competiții sportive pentru foști combatanți, care deveniseră paraplegici sau erau țintuiți în scaune cu rotile, la spitalul din Stoke Mandeville, la nord-vest de Londra.

Acest eveniment a fost prevăzut pentru a coincide cu Jocurile Olimpice de la Londra din 1948.

Din această inițiativă a luat naștere mișcarea paralimpică. Primele Jocuri au fost organizate la Roma în 1960, la ele participând 400 de sportivi din 23 de țări.

Ludwig Guttman „a creat o mișcare sportivă și socială care are astăzi un impact profund în întreaga lume, făcând să fie mai bune viețile a milioane de oameni cu dizabilități”, a declarat Andrew Parsons, președintele Comitetului Internațional Paralimpic.

Flacăra a fost aprinsă pe un stadion care se află nu departe de stadionul unde lucra Ludwig Guttman.

Este pentru prima dată din 2012 și de la Jocurile de la Londra când flacăra paralimpică a fost aprinsă la Stoke Mandeville.

„Ne doream să venim aici pentru aprinderea flăcării”, a spus Tony Estanguet, care a salutat o „poveste frumoasă și puternică”.

Andrew Parsons a fost primul purtător al flăcării. Duminică, ea va trece prin tunel sub Marea Mânecii.

Jocurile Paralimpice, organizate pentru prima dată în Franța, vor fi lansate pe 28 august cu o ceremonie de deschidere între Champs-Elysees și Place de la Concorde, orchestrată, la fel ca cea a Jocurilor Olimpice din iulie, de directorul artistic Thomas Jolly.

„Suntem nerăbdători să fim acolo”, a spus Tony Estanguet. „Totul este prezent pentru a face din aceste Jocuri o mare sărbătoare. Am păstrat aceeași ambiție, aceleași ingrediente: siturile emblematice, dorința de a crea o atmosferă pe stadioane etc”, a adăugat oficialul.

„Ceea ce va fi în joc este acest plus de suflet în jurul problemei dizabilității”, a adăugat Tony Estanguet, care speră că Jocurile vor permite „evoluția către o societate mai incluzivă”.

Aproximativ 2,5 milioane de bilete au fost puse în vânzare pentru Jocurile Paralimpice. Aproximativ 1,8 milioane au găsit cumpărători, conform lui Estanguet.

„Ar urma să ne depășim obiectivul, cu 2 milioane de bilete vândute înainte de startul Jocurilor”, a spus el.

Aproximativ 4.400 de sportivi vor concura în 549 de probe, în 18 locații, 16 dintre acestea fiind folosite și la Jocurile Olimpice (în special Grand Palais, Castelul Versailles și Stade de France), scrie Agerpres.

România, reprezentată de șase sportivi la Jocurile Paralimpice de la Paris

La ediția Jocurilor Paralimpice de la Paris, Team Romania are reprezentanți la trei discipline diferite: în probele de judo pentru nevăzători, ciclism rutier, pistă, velodrom și tenis de masă.

Bologa Florin Alexandru – Judo nevăzători

Daniel Vargoczki – Judo nevăzători

Carol-Eduard Novak – Ciclism rutier, pistă și velodrom

Matican Theodor – Ciclism rutier

Ciripan Camelia Ioana Roxana – Tenis de masă

Simion Bobi – Tenis de masă

În ceea ce privește ediția de la Paris, tricolorii paralimpici speră să obțină medalii și rezultate mai bune decât argintul la ciclism și bronzul de la Judo, ediția Tokyo 2020.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Competitii




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel