Jocurile Olimpice Final în cazul de dopaj al înotătorilor chinezi, după ce Pan Zhanle a fost acuzat la JO2024 că nu are cum să înoate atât de repede

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Înotătorul chinez Pan Zhanle a fost acuzat că înoată prea repede, după ce a câştigat medalia de aur la 100 m liber, probă în care David Popovici a luat medalia de bronz. Zhanle a terminat cursa în 46,4 secunde. 



Efortul incredibil al medaliatului cu aur a reprezentat prima medalie pentru China la proba de 100 metri liber, dar antrenorul de înot Brett Hawke nu este convins de veridicitatea rezultatului, spunând că proba de miercuri l-a supărat: „Ascultă, o să fiu sincer, sunt supărat pentru acea probă”, a postat Hawke pe contul său de Instagram după cursă.

„Uite, sunt supărat din mai multe motive. Prietenii mei sunt cei mai rapizi înotători din istorie, de la Rowdy Gaines la Alex Popov, la Gary Hall Jr, Anthony Irvin și până la King Kyle Chalmers. Îi cunosc îndeaproape pe acești oameni, i-am studiat de 30 de ani.

Am studiat acest sport. Am studiat viteza. Îl înțeleg. Sunt un expert în asta, asta fac cel mai bine. Sunt supărat în acest moment pentru că nu câștigi o probă de 100 metri liber astfel. Nu o faci!

Nu este omenesc posibil să faci așa ceva. Nu-mi pasă ce spune altcineva. Nu este un aspect care ține de rasă, nu este împotriva unei anumite persoane sau a unei națiuni, asta este doar ceea ce văd și ceea ce știu. Nu este real, nu învingi așa. Kyle Chalmers, David Popovici, Jack Alexy, nu-i învingi pe acești băieți la o lungime de un corp, la 100 metri liber. Asta nu este omenesc posibil, bine, așa că nu-mi vindeți gogoși, nu mi-l băgați pe gât. Nu e adevărat.”

Acuzaţiile vin în contextul în care 23 de înotători chinezi au fost testaţi pozitiv, dar nu au fost sancţionaţi, înaintea JO2021, de la Tokyo. 

Un raport independent arată că WADA a acţionat corect 

 Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) nu a favorizat China în cazul celor 23 de înotători chinezi testaţi pozitiv dar nesancţionaţi înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din 2021, a confirmat în raportul său final procurorul independent însărcinat de instanţă cu acest audit, dar care a observat că regulile ar putea fi întărite, transmite AFP.

Informaţiile cuprinse în dosar arată că AMA/WADA şi-a făcut treaba în manieră autonomă, independentă şi profesionistă şi că nu există o probă contrară, a afirmat procurorul elveţian Eric Cottier, citat într-un comunicat publicat de AMA/WADA.

În raportul său provizoriu, publicat pe 9 iulie, cu două săptămâni înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie-11 august), Cottier emisese aceleaşi concluzii.

De la izbucnirea scandalului după dezvăluirile făcute de canalul german de televiziune ARD şi de New York Times în aprilie, Agenţia Mondială Andoping a repetat că nu a comis nicio greşeală când nu a sancţionat înotătorii testaţi pozitiv la trimetazidină, acceptând argumentele autorităţilor chineze despre o contaminare alimentară la un hotel.

Regulile antidoping şi procedurile administrative ale AMA/WADA ar putea fi întărire, notează raportul final, existând anumite lecţii de învăţat din această situaţie, după cum a recunoscut directorul general al agenţiei, Olivier Niggli.

Raportul recomandă, de exemplu, să fie ameliorate legăturile interne ale agenţiei pentru gestionarea unui caz de dopaj, să comunice mai bine în cazurile prezumate cu agenţiile antidoping naţionale şi cu sportivii, să optimizeze baza de date ADAMS pentru a alerta responsabilii în caz de întârziere a analizei testelor.

Autoritatea mondială a precizat că un grup de lucru a fost format pentru a înainte o serie de recomandări în decembrie.

Raportul final exonerează Agenţia Mondială Andoping în acest caz, după ce USADA, Agenţia Americană Antidoping, a acuzat o muşamalizare.

Preşedintele AMA/WADA, polonezul Witold Banka, a declarat joi că acest caz al celor 23 de înotători chinezi testaţi pozitiv ilustrează dificultăţile inerente de tratare a cazurilor de presupusă contaminare.

Laboratoarele sunt capabile să detecteze urme fine de substanţe interzise, a explicat el, ceea ce pune agenţiei provocarea de a distinge între un caz de contaminare reală (accidentală, n. red.) şi trişori care au resurse suficiente pentru a-şi fabrica o apărare fondată pe contaminare.

În alt comunicat, AMA/WADA a anunţat că plasează agenţiile antidoping naţionale din şapte ţări pe lista de supraveghere, oferindu-le patru luni suplimentare pentru a corecta nonconformităţi legate de noul cod antidoping. Cele şapte ţări sunt Namibia, Pakistan, Panama, Samoa, Senegal, Uganda şi Uruguay, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel