Fotbal FIFA, ținta nemulțumirilor ligilor europene de fotbal. Plângere depusă la Comisia Europeană

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Uniunea Jucătorilor de Fotbal (Fifpro) și Asociația Ligilor Europene au depus o plângere împotriva FIFA la Comisia Europeană.



FIFA, acuzată că ia decizii unilaterale

Uniunea Jucătorilor de Fotbal (Fifpro) și Asociația Ligilor Europene au depus o plângere la Comisia Europeană împotriva FIFA și a calendarului supraîncărcat al forului internațional.

FIFA a decis recent să adauge în programul internațional Cupa Mondială a Cluburilor extinsă, programată să înceapă în 2025, ca un nou turneu.

Plângerea acestora este adresată Comisiei Europene, în care se susține faptul că FIFA a încălcat regulile UE în ceea ce privește competițiile sportive, abuzând de poziția sa dominantă și realizând astfel schimbări fără a consulta pe deplin ligile naționale și reprezentanții jucătorilor.

„De mai mulți ani, ligile naționale și sindicatele jucătorilor cer FIFA să pună în aplicare o procedură clară, transparentă și nediscriminatorie privind calendarul internațional”, scrie în comunicatul Fifpro Europe și European Leagues. Se mai adaugă că „din păcate, FIFA a refuzat să includă ligile și sindicatele în procesul său decizional”.

„Calendarul internațional a depășit punctul de saturație” și „a devenit de nesuportat pentru ligile naționale și periculos pentru sănătatea jucătorilor”, mai scrie în respectivul comunicat, citat de politico.eu

FIFA „și-a favorizat propriile competiții și interese comerciale”, fără a lua în considerare „interesele economice ale ligilor naționale și a bunăstării jucătorilor” au adăugat Fifpro Europe și asociația ligilor, referindu-se cu precădere la viitoarea Cupă Mondială a Cluburilor cu 32 de echipe, o nouă competiție care va avea loc în vara anului 2025, în Statele Unite ale Americii.

Răspunsul FIFA la seria de acuzații

Ca răspuns la acuzații, FIFA a declarat sursei citate: „Calendarul actual a fost aprobat în unanimitate de Consiliul FIFA, care este compus din reprezentanți de pe toate continentele, inclusiv din Europa, în urma unei consultări cuprinzătoare și incluzive, care a inclus FIFPRO și organismele ligii”.
.
FIFA, în calitate de organism mondial de conducere al fotbalului, este responsabilă de organizarea calendarului internațional al meciurilor, precum și de a decide ce jucători pot fi aleși pentru a evolua pentru echipele naționale și de a sancționa cluburile și jucătorii pentru nerespectarea deciziilor.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel