Fotbal international FIFA, acuzată de abuz pentru calendarul încărcat al meciurilor

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Sindicatul jucătorilor profesionişti (FIFPRO), grupul Ligilor Europene şi campionatul spaniol (La Liga) au acuzat luni FIFA de abuz trimiţând o plângere comună către instituţiile de reglementare anticoncurenţiale ale Uniunii Europene despre programul internaţional de meciuri stabilit de organismul de conducere al fotbalului, conform Reuters.



Ligile profesioniste de fotbal sunt îngrijorate de impactul extinderii calendarului meciurilor asupra sănătăţii fotbaliştilor, unii jucători înfruntând oboseala, accidentările şi epuizarea psihică chiar dacă sunt recompensaţi cu salarii uriaşe.

Plângerea explică modul în care deciziile impuse de FIFA privind calendarul internaţional reprezintă un abuz de control şi încalcă legile Uniunii Europene, potrivit declaraţiei semnate de FIFPRO Europa, Ligile Europene şi LaLiga.

Ligile europene reprezintă o asociaţie care include Premier League, Bundesliga, Serie A şi Ligue 1, dar nu şi LaLiga.

Un subiect important al contestaţiei îl reprezintă Cupa Mondială a Cluburilor, care va avea o nouă ediţie anul viitor, cu o creştere de la 7 la 32 de cluburi şi va avea loc în SUA timp de aproape o lună.

De asemenea şi meciurile suplimentare pot amâna turneele de pregătire de dinaintea sezonului competiţional proiectate pentru a mări baza de fani.

Se ajunge într-un punct de cotitură. Reacţiile pe care le avem de la jucători semnifică faptul că este prea mult fotbal jucat şi există o continuă extindere, a spus directorul executiv al Premier League, Richard Masters, în declaraţie.

Preşedintele LaLiga, Javier Tebas, a acuzat FIFA că acţionează doar în interesul său, fără să ia în considerare pagubele produse întregului ecosistem al fotbalului.

Căpitanul Franţei, Kylian Mbappe, a transmis într-un mesaj video la conferinţa celor trei organisme de reprezentare a fotbalului: Când este prea mult, este prea mult.

Potrivit FIFA, calendarul internaţional a fost aprobat de reprezentanţii de pe toate continentele inclusiv Europa după consultarea cu FIFPRO şi cu ligile europene.

Similar extinsei ediţii Cupei Mondiale a Cluburilor, următoarea Cupă Mondială va fi de asemenea extinsă de la 32 la 48 de naţiuni.

Organismul fotbalului european (UEFA) a sporit de asemenea calendarul, în special în ceea ce priveşte noul format al Ligii Campionilor, dar nu a fost luat în vizor în plângerea adresată structurilor antitrust europene.

Mathieu Moreuil, director pentru relaţii internaţionale ale fotbalului şi afaceri europene în cadrul Premier League, a declarat că FIFA este responsabilă pentru calendarul internaţional şi relaţiile erau diferite cu UEFA mulţumită dialogului.

Tot luni, FIFA a spus că va porni negocierile cu acţionarii sportului privind sistemul de transfer după ce Uniunea Europeană a stabilit că părţi din acesta nu sunt conforme.

Reglementările FIFA apreciază că un jucător care încheie contractul înainte de termen fără o cauză justă este pasibil de plata unor compensaţii către club, iar acolo unde jucătorul se alătură unui nou club, entitatea sportivă va fi în comun cu jucătorul pasibilă la plata unor compensaţii.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, judecând asupra unei speţe în legătură cu fostul jucător francez Lassana Diarra, a stabilit la data de 4 octombrie că aceste dispoziţii erau nelegale, ceea ce este probabil să determine o modificare în acest sens, scrie Agerpres. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal international




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel