Jocurile Olimpice Federaţia Internaţională de Box nu renunţă. "Două pugiliste de la JO2024 sunt bărbaţi"

Data publicării:
Fotografie de la Rodolfo Clix, Pexels
Fotografie de la Rodolfo Clix, Pexels

Imane Khelif şi Lin Yu-ting concurează în categoriile feminine de la turneul olimpic de box de la Paris, însă IBA susţine în continuare că cele două sunt, de fapt, bărbaţi. 



CIO le-a admis pe cele două la Jocurile Olimpice şi de atunci a continuat să le apere prezenţa, dar şi să conteste validitatea testelor făcute de IBA la Campionatele Mondiale de Box din 2023, când Imane Khelif şi Lin Yu-ting au fost excluse din turneu în urma unui test de eligibilitate de gen. 

Deşi au luat parte la multe competiţii organizate de IBA în trecut, ele au fost excluse în timpul Campionatelor Mondiale din 2023. IBA a invocat atunci teste de stabilire a genului efectuate la Mondialele 2022 de la Istanbul şi 2023 la New Delhi.

Cele două pugiliste s-au calificat în semifinalele turneului olimpic de la Paris, care nu este organizat de IBA.

În cadrul unei conferinţe de presă pe care IBA a organizat-o la Paris şi la care preşedintele său, omul de afaceri rus Umar Kremlev, a participat prin videoconferinţă, fostul director al comisiei sale medicale, Ioannis Filippatos, a susţinut că analizele de sânge care le-au fost efectuate celor două pugiliste în 2022 au dezvăluit "anomalii".

Prin urmare, au fost testate din nou un an mai târziu pentru a avea sau nu confirmarea acestor "anomalii" în 2023, potrivit IBA. Conform medicului grec, cele două sportive au făcut câte două teste, câte unul pentru testosteron, şi un cariotip, examen care permite studierea cromozomilor.

"Rezultatele medicale ale analizelor de sânge - şi laboratoarele sunt cele care spun asta - arată că aceste două pugiliste sunt bărbaţi", a spus Ioannis Filippatos. "Problema este că avem două analize de sânge cu cariotipuri de la bărbaţi. Acesta este răspunsul laboratorului", a adăugat el.

Această afirmaţie a fost negată cu fermitate de Comitetul Olimpic Algerian, care a respins "afirmaţiile nefondate într-un comunicat.

"Campioana noastră, Imane Khelif, nu este afectată şi nu îşi pierde curajul în faţa afirmaţiilor nefondate ale IBA, a continuat forul olimpic algerian.

"Conţinutul şi organizarea acestei conferinţe de presă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această organizaţie şi credibilitatea ei", a reacţionat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), care acuză IBA că a decis "în mod arbitrar" să le excludă pe cele două pugiliste la New Delhi.

Imane Khelif s-a "născut femeie, înregistrată ca femeie, îşi trăieşte viaţa ca femeie, boxează ca femeie", a insistat vineri purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, în plină controversă după abandonul pugilistei italiene Angela Carini în faţa lui Imane Khelif, în primul tur al turneului olimpic, scrie Agerpres.

Imane Khelif, pugilista algeriană care a iscat un scandal de amploare la Jocurile Olimpice, e sigură de o medalie olimpică la Paris, după ce s-a calificat în finala probei de 66 kg. 

”Vreau să spun lumii întregi că sunt o femeie și că voi rămâne o femeie. Această luptă e pentru demnitatea mea. Această medalie vine după ani de muncă grea. Este pentru țară, pentru toate țările arabe”, a declarat Imane Khelif, potrivit sportstar.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel