Hamza Choudhury, fotbalistul echipei Leicester City, a avut o postare pro Palestina pe reţelele de socializare. FA vine acum cu o serie de recomandări pentru cluburi.
Federaţia engleză de fotbal (FA) se va adresa cluburilor după o postare pro-palestiniană a unui jucător al echipei Leicester City, Hamza Choudhury, informează miercuri BBC.
Federaţia engleză va scrie cluburilor pentru a le sfătui ca jucătorii să evite expresia "de la râu până la mare" în postările pe reţelele de socializare.
Hamza Choudhury şi-a cerut scuze după ce a folosit această expresie într-o postare pe platforma X despre războiul Israel-Hamas. Expresia este adesea interpretată ca susţinând naţionalismul palestinian, scrie Agerpres.
"Dacă această expresie este folosită din nou de un participant la fotbal, vom cere sfatul poliţiei cu privire la modul în care ar trebui să o tratăm şi să răspundem", se arată într-un comunicat al FA.
Choudhury a declarat marţi că intenţia sa a fost doar "să arate compasiune faţă de oamenii nevinovaţi care suferă". Fostul internaţional englez de tineret a şters acum postarea.
"Împărtăşesc speranţa oamenilor din întreaga lume că o rezolvare paşnică poate pune capăt suferinţei continue a oamenilor nevinovaţi în acest conflict", a adăugat fotbalistul în vârstă de 26 de ani.
Leicester a discutat cu Choudhury despre această chestiune şi a împărtăşit "preocupările că punctele de vedere exprimate în acest mod - fără suficientă contextualizare pe un subiect profund nuanţat şi sensibil - sunt deschise interpretărilor greşite, ceea ce riscă să ofenseze neintenţionat unele sectoare ale comunităţilor noastre".
FA a indicat miercuri într-un comunicat: "După o analiză atentă, vom scrie tuturor cluburilor pentru a clarifica faptul că această expresie este considerată ofensatoare pentru mulţi şi nu ar trebui să fie folosită de jucători în postările pe reţelele de socializare".
În timpul marşului pro-palestinian de sâmbătă de la Londra, unii oameni din mulţime au scandat fraza, care se referă la pământul dintre râul Iordan şi Marea Mediterană.
În această lună, ministrul de interne britanic, Suella Braverman, i-a îndemnat pe şefii poliţiei să ia în considerare interpretarea frazei drept "expresie a unei dorinţe violente de a vedea Israelul şters de pe faţa pămâtului".
Dar această interpretare este contestată de unii activişti pro-palestinieni care spun că majoritatea oamenilor care scandează fraza cer încetarea ocupării Cisiordaniei şi blocării Fâşiei Gaza de către Israel, şi nu distrugerea Israelului.