Gimnastică Exercițiul Sabrinei Voinea va fi reanalizat, după presiunile făcute de oficialii români. Nadia Comăneci: „Trebuie să clarificăm”

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Gimnasta în vârstă de 17 ani a fost depunctată pentru ieșirea din covor în timpul evoluției sale, lucru care a fost infirmat în urma revizionării exercițiului.



Nadia Comăneci, presiuni după nedreptatea realizată la JO 2024

Exercițiul la sol al gimnastei Sabrinei Maneca Voinea va urma să fie reanalizat, după ce Nadia Comăneci ar fi trimis, în cursul acestei dimineți, mai multe solicitări președintelui Federației Internaționale de Gimnastică, Morinari Watanabe. 

În cursul zilei de luni, 5 august, Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea au participat în finala la sol a concursului de gimnastică artistică din cadrul JO 2024, clasându-se pe locul 4, respectiv locul 5.

Dacă pentru câteva minute Bărbosu a câștigat medalia de bronz, înainte ca gimnasta americană Jordan Chiles să depună contestație și să primească o notă mai bună decât a româncei, problemele care o privesc pe Sabrina Voinea au legătură cu nota obținută la dificultate, respectiv 5,900.

Ambele gimnaste române au fost punctate cu nota 13.700. De precizat este faptul că Sabrina a contestat nota primită inițial, dar aceasta nu a fost modificată.

„La mine dilema cea mare este Sabrina Voinea pentru că toată lumea nu știa ce se întâmpla cu deducția de o zecime. Este o deducție în neutru, minus o zecime care se dă de obicei când ești afară din covor.

M-am uitat acum la video, la colțuri, la video-ul pe care l-a trimis NBC-ul. Nici ei nu au înțeles de ce a fost acea deducție. Am întrebat șefa arbitrelor și a spus că a pus călcâiul. Nu am văzut vreo poză că a pus călcâiul. Trebuie să clarificăm pentru Sabrina, pentru că acest copil a muncit foarte mult.”, a spus Nadia Comăneci, pentru euronews.ro.

Nu numai Nadia Comăneci intervine în controversa privind nota obținută de către Sabrina Voinea, ci și Comitetul Olimpic Sportiv Român, care a decis să transmită o scrisoare aceleiași federații, solicitând o nouă analiză asupra exercițiului gimnastei. 

„În respectul valorilor olimpice, Comitetul Olimpic și Sportiv Român înaintează prezenta adresă prin care respectuos vă solicită să dispuneți reanalizarea de către factorii decizionali a cazului sportivei românce Sabrina Maneca Voinea referitor la punctajul acordat execuției exercițiului din finala la sol, disputată luni, 5 august 2024.

Înaintăm prezenta solicitare având la bază grija pe care Comitetul Internațional Olimpic și întreaga mișcare sportivă mondială o acordă sportivului.

Modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale, dar în special afectează sportivul, periclitând chiar sănătatea mintală a acestuia.

Mediatizarea cazului sportivei românce la nivel internațional, declarația publică a acesteia de a renunța la practicarea acestui sport ca urmare a deciziei de astăzi obligă moral factorii decizionali la reanaliză, fundamentare și comunicare a deciziei finale.

Politica echilibrată și obiectivă pe care FIG o promovează ne dă încredere în soluționarea justă a cazului prezentat.

Cu deosebit respect, Mihai Covaliu”, se arată în scrisoarea trimisă de către președintele COSR. 

„Vă reamintim că Sabrina Voinea a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei. Imaginile video și foto infirmă această teorie.

În conjunctura acordării notelor și acceptării contestațiilor, victimă a fost și Ana Bărbosu, care pentru un minut și jumătate a fost pe locul 3, a mai transmis COSR.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Gimnastică




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel