Echipa nationala Exclusiv DCSport.ro/ De ce nu e România o prezenţă constantă la Jocurile Olimpice la fotbal

Data publicării:
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Aman70
EXCLUSIV
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Aman70

România a fost prezentă la JO2020, de la Tokyo, desfăşurate în 2021 din cauza pandemiei, cu naţionala de fotbal, dar la ediţia din 2024 nu s-a mai calificat. 



Am vrut să aflăm ce trebuie să se schimbe în fotbalul românesc pentru ca naţionala olimpică să devină o prezenţă constantă în turneul olimpic. Astfel, Lucian Sânmărtean şi Gabriel Cânu, experţi Eurosport în emisiunea Bonjour, Paris, difuzată pe Eurosport 2 zilnic de la ora 9:00, au vorbit pentru DCSport.ro despre acest lucru. 

În 2021, la Tokyo, la Olimpiadă, naţionala a fost prezentă, graţie performanţei de la EURO U21 din 2019, când România a jucat semifinala cu Germania. La Olimpiadă, însă, tricolorii au obţinut o victorie, o remiză şi o înfrângere şi au ratat calificarea din faza grupelor. România a învins Honduras, scor 1-0, a remizat cu Noua Zeelandă, scor 0-0, şi a pierdut în faţa Coreei de Sud, scor 0-4. 

Gabriel Cânu spune, însă, că România are nevoie de mai multe generaţii precum cea de atunci şi spune că acest lucru ar duce şi la accederea în fazele finale ale turneelor finale de Campionat European, nu doar la prezenţa la Jocurile Olimpice. 

"Să se formeze mai multe generații ca cea care a ajuns în semifinalele Euro U21, prin găsirea unui nucleu valoric ridicat de la vârste fragede și menținerea lui până aproape de maturitatea fotbalistică, lucru care ar face mai ușoară accederea în fazele finale ale Euro, automat și prezenta la Jocurile Olimpice", a explicat Gabriel Cânu pentru DCSport.ro.

Lucian Sânmărtean, pe de altă parte, spune că una dintre soluţii este creşterea intensităţii antrenamentelor. 

"Trebuie să fie o consistență în evoluție și rezultate. Ar trebui să crească intensitatea antrenamentelor, ca să asigure un nivel bun de joc și, astfel, dând încredere jucătorilor tineri, încredere antrenorilor în munca bine făcută. Ar fi minunat să ajungem la nivelul la care să avem o prezență constantă la Jocurile Olimpice și nu numai!", a explicat Lucian Sânmărtean. 

Iată lotul României la Jocurile Olimpice din 2020: 

1. Mihai Popa (Astra Giurgiu) 2. Radu Boboc (Farul Constanța) 3. Florin Ștefan (liber de contract) 4. Alex Pașcanu (Ponferradina) 5. Tudor Băluță (Brighton) 6. Virgil Ghiță (Farul Constanța) 7. Ion Gheorghe (FC Voluntari) 8. Marius Marin (Pisa) 9. George Ganea (Farul Constanța) 10. Andrei Ciobanu (Farul Constanța) 11. Valentin Gheorghe (Astra Giurgiu) 12. Mihai Aioani (Farul Constanța) 13. Eduard Florescu (FC Botoșani) 14. Alin Rațiu (Villarreal) 15. Andrei Chindriș (FC Botoșani) 16. Dragoș Nedelcu (FCSB) 17. Ricardo Grigore (Dinamo) 18. Marco Dulca (Chindia Târgoviște) 19. Andrei Sîntean (Hermannstadt) 20. Alexandru Dobre (Dijon) 21. Antonio Sefer (Rapid) 22. Ștefan Târnovanu (FCSB)

Tricolorii l-au avut atunci pe bancă pe Mirel Rădoi, care era selecţionerul echipei mari a României, deşi Adrian Mutu era selecţionerul României U21. Mirel Rădoi a stat pe banca naţionalei la JO2020 pentru că tot el fusese selecţioner şi la EURO U21 din 2019. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Echipa nationala




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel