Stiri Elisabeta Lipă, aflată într-o situație delicată. Nu vrea să fie acuzată că-și mărește singură renta viageră

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Consultarea privind deblocarea rentei viagere de la Agenția Națională pentru Sport a reunit doar cinci sportivi din totalul de 600 de rentieri.



Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că nu dorește ca această nemulțumire legată de plafonarea rentelor viagere să fie doar pe umerii săi, pentru că dacă reușește deblocarea se va spune că își mărește singură renta.

Din 600 de rentieri, doar cinci s-au prezentat la ANS - unul dintre aceștia, Elisabeta Lipă

Fosta canotoare, la rândul ei beneficiară a rentei, s-a arătat nemulțumită de faptul că dintre cei aproximativ 600 de rentieri, foști medaliați olimpici, mondiali și europeni, au venit la consultarea programată la Agenția Națională pentru Sport doar patru, voleibaliștii Dan Gîrleanu și Sorin Macavei, kaiacistul Daniel Stoian și rugbystul Alin Petrache.

„Eu am făcut apel la toți beneficiarii rentelor viagere ca să discutăm și să decidem împreună. Din păcate suntem aici doar cinci beneficiari ai acestor rente, eu, Dan Gîrleanu, Sorin Macavei, Daniel Stoian și Alin Petrache. Eu nici nu știu ce să spun acum, pentru că mă așteptam să fim mulți azi aici, să fim o voce. Pentru că aceste rente au fost plafonate în noiembrie 2017, deci aproape șapte ani.

Eu sunt fericită când colegii mei spun că dacă nici eu nu pot să rezolv asta, atunci nimeni nu poate. Dar nu se poate să se pună pe umerii mei toată această nemulțumire legată de plafonarea rentelor. Pentru că și eu sunt beneficiara acestei rente viagere. Și ce înseamnă asta, că Lipă își mărește singură renta? De aceea eu trebuie să fiu în consens cu toți colegii mei, pentru că suntem aproape 600 de rentieri”, a spus ea.

„Rentierii, prin vocea fostului ministru Eduard Novak, au cerut o consultare pe această temă. Mi s-a spus că mă fofilez... dar eu în viața mea nu m-am fofilat. Și când când am avut grevă în fața ministerului m-am dus între greviști. Pentru că eu întotdeauna am mers pe calea dialogului, nu m-am ascuns în birou și să rezolve altul problema. Niciodată nu am făcut asta. Azi, rentierii au cerut să ne întâlnim, dar nu au mai venit.

Nu știu de ce nu au mai venit. Pentru că eu știu că atunci când am o nemulțumire, mă plâng și încerc să o rezolv. Nu e nicio problemă să meargă direct la domnul premier. Nu am nimic împotrivă. Dar cred că e mai bine să fim o singură voce. Uite, domnul Gîrleanu a propus să actualizăm anual cu 10-15% până ajungem la cât trebuie. Să vedem ce propuneri mai sunt și mergem împreună la premier și îi spunem exact”, a adăugat Lipă, care s-a întâlnit tot joi cu premierul Marcel Ciolacu.

 

Rentele viagere din 2024, la nivelul celor din 2017

Președinta ANS a explicat că rentele viagere, acordate foștilor medaliați prin raportare la salariul mediu brut, sunt plafonate la nivelul celui din 2017 de către Ministerul de Finanțe.

„Plafonarea rentelor se realizează în fiecare an prin ordonanța 'trenuleț', așa se numește, prin care se plafonează mai multe lucruri. Și asta ține strict de Ministerul de Finanțe. Nu a blocat Ministerul Sportului sau Agenția Națională pentru Sport rentele viagere.

Ele sunt plafonate de șapte ani de către Ministerul de Finanțe. Și de fiecare dată s-a spus că sunt plafonate din lipsă de fonduri. Din ce știu eu, în ultimii șapte ani, nu s-a făcut niciun demers oficial către Ministerul de Finanțe de deblocare, doar la nivel declarativ în presă de către fostul ministru.

Dar concret, cu documente, nu s-a făcut nimic. Am făcut o simulare pe ani, de când s-au blocat rentele și costurile lor pe lună a fost de 5 milioane de lei în 2018, iar în 2024 se ridică la 9,5 milioane. Dacă ar fi actualizate la zi, atunci creșterea ar fi până la 113 milioane de lei”, a menționat aceasta.

În aceeași situație sunt și beneficiarii indemnizației de merit, foști antrenori cu merite deosebite în sportul românesc, doar că acestea sunt raportate la salariul mediu brut din 2018.

„Cel mai mare cuantum al acestei rente viagere este de 16.500 de lei, iar eu sunt beneficiară. Iar ca să îmi spun și eu nemulțumirea, mie mi se consideră la plată doar două medalii la Jocurile Olimpice, deși eu am cinci. Dar așa se fac calculele. Adică maximum cinci salarii medii brute pe economie. Și l-a indemnizațiile de merit s-a creat o anumită vâlvă, care sunt în număr de 118, unde intră antrenori și alți membri ai staffurilor tehnice cu merite deosebite. Pentru că și aceste indemnizații de merit sunt plafonate, doar că din 2018”, a mai precizat Lipă.

Președinta consideră că discuțiile create pe subiectul rentelor viagere, blocate încă din 2017, au apărut în această perioadă întrucât aceasta candidează pe lista Camerei Deputaților din partea organizației județene Botoșani a Partidului Social Democrat (PSD): „Am înțeles că dacă intri în politică auzi despre tine ceea ce nici ție nu-ți vine să crezi. Normal că acest subiect l-am luat ca pe un tăvălug atât timp cât șapte ani nimeni nu spune nimic de rente și acum îmi ceri mie să modific rentele viagere.

Colegii mei să știe însă că eu mă voi lupta ca să aduc un plus valoare cuantumului acestor rente, dar, sigur o să aud că Lipă și-a mărit renta. Și atunci cum fac?”, a mai spus Lipă, citată de Agerpres.

Mai mulți foști medaliați olimpici, mondiali și europeni s-au declarat nemulțumiți, în ultima perioadă, de faptul că rentele viagere pe care le primesc lunar în funcție de performanță sunt plafonate, fiind raportate la salariul mediu brut din 2017, și nu la cel din 2024.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Stiri





pixel