Jocurile Olimpice Elisabeta Lipă, a 11-a prezență la Jocurile Olimpice. Campioana e convinsă că sportul din România „a înviat”

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Fosta canotoare a participat în calitate de sportivă la șase ediții ale Jocurilor Olimpice de vară, adăugând încă cinci ocazii de acest fel în cariera sa de oficial.



Președinta Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, a declarat, joi, că România a depășit cu mult performanța la Jocurile Olimpice de la Paris, comparativ cu ediția precedentă, de la Tokyo 2020. Aceasta este de părere că sportul din țara noastră „a înviat”.

„Tot ceea ce trăiesc astăzi aici este extraordinară frumos. Sunt foarte mândră de voi, știți foarte bine cât vă iubesc. A fost o ediție foarte grea, în primul rând pentru că este foarte greu să ajungi acolo, să ajungi să te bați cu cei mai buni.

Dar iată ca sportivii români au reușit. Astăzi, România a depășit cu mult performanțele de la Tokyo, a dublat practic numărul medaliilor de la precedenta ediție a Jocurilor Olimpice (n.r. - de la 4 la 8). Sper ca România să încheie într-un mod frumos aceste Jocuri, pentru că iată, sportul românesc nu a murit.

Sportul românesc a înviat, dar asta nu înseamnă că nu are nevoie de ajutor. Pentru că nouă, celor de la canotaj și din tot sportul românesc, ne place să câștigăm”, a spus președinta, prezentă la evenimentul intitulat Seara canotajului și dedicat sportivilor de la această disciplină care au participat la Jocurile Olimpice de la Paris.

„A fost a 11-a mea participare la Jocurile Olimpice”

Fosta canotoare a menționat că deși a participat la cea de-a 11-a ediție a Jocurilor Olimpice, a trecut la Paris de la tristețe la bucurie în repetate rânduri.

„La Jocurile Olimpice am trecut prin toate stările, de la agonie, la extaz. Am plâns, m-am bucurat, iar am plâns, iar m-am bucurat și tot așa, singură m-am îmbărbătat. Asta este regula jocului, câștigă mereu cel mai bun, cel mai inspirat, cel care are dramul acela de noroc. A fost a 11-a mea participare la Jocurile Olimpice, la șase ca sportivă și cinci ca oficial, așa că eu cred că sunt călită. Dar la fiecare ediție trăiesc niște sentimente pe care îmi e foarte greu să le descriu în cuvinte”, a explicat Elisabeta Lipă.

Canotajul românesc a obținut cinci medalii la JO 2024, două de aur și trei de argint, încheind pe locul 3 în clasamentul pe națiuni la Paris, după Marea Britanie și Olanda.

România are acum opt medalii la JO 2024, trei de aur, patru de argint și una de bronz. Aur au câștigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea și Marian Enache la dublu vâsle masculin și echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Ștefania Petreanu), argintul a fost obținut de Ancuța Bodnar și Simona Radiș la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin - categorie ușoară, precum și de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg, iar bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel