IFAB (Comisia Asociaţiei Fotbalului Internaţional) ia în calcul modificarea regulamentelor fotbalului.
Concret, pentru a reduce abuzurile împotriva arbitrilor, IFAB ia în calcul introducerea unei eliminări de 10 minute pentru jucătorii care protestează faţă de deciziile arbitrilor, ca măsură pentru a reduce abuzul şi atacurile asupra arbitrilor. IFAB ia în calcul şi introducerea unei reguli din rugby în fotbal, astfel încât doar căpitanii echipelor să se poată adresa arbitrilor, limitând interacţiunile celorlalţi jucători cu centralii.
Astfel, arbitrii ar fi protejaţi în momentele în care dictează o eliminare şi nu ar mai avea de-a face cu întreaga echipă adunată în jurul lor.
În Premier League, în acest sezon, au fost acordate deja 88 de cartonaşe galbene pentru proteste la adresa arbitrilor, astfel că IFAB recunoaşte că există o problemă majoră. Un proiect pilot cu eliminări de 10 minute a dus la o scădere cu 38% a incidentelor de tip proteste la adresa arbitrilor. 72% dintre jucătorii implicaţi, 77% dintre antrenori şi 84% dintre arbitri ar vrea ca proiectul să se extindă, punând accent pe nevoia de protejare a arbitrilor, scrie goal.com.
"Am ajuns la concluzia că acest tip de comportament al participanţilor la joc este o problemă majoră pentru fotbal. Va fi principalul subiect pentru IFAB în anii următori. Încercăm tot ce putem prin intermediul regulamentelor. Eliminările de scurtă durată au funcţionat de minune la juniori, aşa că noi credem că am putea să testăm conceptul chiar şi la fotbalul de seniori.
Poate că jucătorii nu îşi fac griji că primesc un cartonaş galben pentru că se ceartă cu arbitrii, dar ar putea fi diferit dacă vor şti că o ceartă cu arbitrul înseamnă că vor petrece 10 minute în afara terenului. De asemenea, se discută despre o regulă care să permită doar căpitanilor să vorbească cu arbitrii. Jucătorii vin spre oficiali într-o manieră agresivă, iar asta nu mai poate fi tolerat. Am văzut multe ocazii în care arbitrii sunt prinşi între jucători şi nu au pe unde să plece. Dacă doar căpitanul se poate apropia, atunci acesta poate explica coechipierilor de ce s-a luat o decizie. Asta funcţionează deja în rugby şi baseball", a declarat Lukas Brud, şeful IFAB.