La finalul turului sezonului regular al Superligii, pe podium se află echipele „U” Cluj, Dinamo București și CFR Cluj.
După încheierea primelor 15 etape în competiția Superligii (*excepție FC Botoșani - FCSB, etapa 4 și Otelul - CFR, etapa 6), fostul patron al clubului Politehnica Timișoara a dat verdictul privind echipele care se vor califica în play-off. Doar una dintre echipe, crede Iancu, va fi bazată pe muncă și resurse financiare modeste, în timp ce următoarele formații, care se vor regăsi printre primele șase, sunt cluburi mari, cu o situație financiară deloc precară.
„Superliga de fotbal, ajunsă la jumătatea competiției regulare, confirmă concursul între două filosofii complet diferite. Prima se orientează către bani și fotbal, iar cealaltă se orientează către fotbalul construit fără bani, doar cu știință, răbdare și multă muncă, pe modelul vechii Academii Hagi, nu ai bani dar ai de lucru!
Mă refer la U Cluj, o echipă modest finanțată, Petrolul Ploiești și Oțetul Galați cluburi sub-finanțate și Dinamo, aflată în faza moderată a asigurării capitalului de lichidități necesar revenirii la vechiul statut de multiplă campioană!
În cealaltă grupă, avem echipele cu bani, FCSB, CFR Cluj, Craiova și Rapid, cluburi care deși au avut strategii și abordări diferite la începutul campionatului, toate au pornit de la comandamentul de a vinde valoare fotbalistică pentru sume relativ importante și doar ulterior refacerea și completarea loturilor, in special cu jucători liberi de contract și în secundar cu jucători transferabili pe bani, doar atunci când, în primele etape, s-a instalat panica rezultatelor slabe sau, în cazul FCSB când au fost obligați de participarea în grupele Europa League!
Farul nu-l convinge încă nici pe Hagi, deci cu atât mai puțin pe mine. Pe cale de consecință, avem azi o ierarhie în fruntea clasamentului care ne arată în mod surprinzător supremația fotbalului muncit fără bani, dar cu răbdare, profesionalism și seriozitate, în detrimentul celui produs de mercenari, unii supercalificați (jucători și conducători), alții adevărate petarde, care întâi gândesc și negociază tranzacții și ulterior construiesc loturi și echipe, având avantajul unui buget estimat consistent!”, a declarat Marian Iancu, fostul patron al Poli Timișoara.
„Din analiza și experiența mea de fost conducător, cunoscător al fenomenului, cred că în partea secundă a campionatului grupa milionarilor va reveni și va ocupa cu autoritate locurile din play-off. Singura echipă care va rezista asaltului este U Cluj.
Astfel, urmărind dinamica fotbalistică așa cum arată ea azi și cunoscând modul cum echipele se organizează în pauza de iarnă, văd instalarea în fruntea clasamentului și calificarea în play-off a următoarelor cluburi: FCSB, CFR Cluj, U Cluj și Craiova. În această ordine și la diferențe mici de puncte. Vor fi urmate la o oarecare distanță si la mare bătaie de Dinamo, Petrolul, Oțelul, Sepsi sau Rapid. Ordinea va fi stabilită în funcție de rezultatele meciurilor directe pe care le vor disputa în retur.
Eu aș miza pe o calificare în extremis în play-off, cu minime argumente dar pentru maximă emoție și adrenalină, pe Dinamo și Rapid, deși bugetul clubului din Ștefan cel Mare este departe de ceea ce se dorește acolo, iar bugetul clubului Rapid este încă dependent, în viziunea conducătorilor, de vânzarea jucătorilor care dau valoare lotului, situație care dacă va continua în pauza de iarnă, va dauna grav obiectivului de a juca în play-off.
Vor câștiga tot cei bogați! Campioni vor fi cei care vor vinde puțin sau deloc și vor transfera ceea ce lipsește pentru a completa lotul, oricât ar costa! În special atacanți! Ei fac diferența în final sau finală!
Am crezut în CFR la începutul competiției, dar clubul a făcut implozie controlată după ratarea cupelor europene! Potență, știință orgoliu și calitate găsim azi doar într-un singur loc?! La FCSB! Va fi o luptă crâncenă!”, a mai declarat Iancu pentru Orange Sport.