Tenis După Djokovic și Nadal, Federer își exprimă opinia privind cazul de dopaj al lui Sinner

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Fostul tenismen elvețian Roger Federer a discutat despre cazul de dopaj al italianului Jannik Sinner, actualul lider mondial.



Federer: „A fost tratat la fel ca ceilalți? Cred că la asta se rezumă totul”

„Nu este un lucru pe care vrem să vedem în sportul nostru, aceste tipuri de știri, indiferent dacă el a făcut ceva sau nu, sau dacă alt jucător a făcut-o. E un zgomot pe care nu ni-l dorim. Înțeleg că este o situație dificilă”, a spus Federer, câștigătorul a 20 de titluri de Grand Slam.

„E coșmarul fiecărui sportiv și al echipei să aibă aceste acuzații și să întâmpine astfel de probleme, întrucât completăm aceste formulare în fiecare zi. Și trăiești cu asta. În fiecare dimineață, când te trezești, te gândești: 'Vine cineva la ușă să mă testeze?' Deci e foarte dificil.”, a mai spus campionul elvețian.

„Înțeleg frustrarea: 'A fost tratat la fel ca ceilalți?' Cred că la asta se rezumă totul. Au toți destul de multă încredere în faptul că Jannik nu a făcut nimic intenționat, dar inconsistența, faptul că nu a trebuit să stea deoparte în timp ce nu erau 100% siguri de ce se întâmplă, cred că aceasta este întrebarea care trebuie să primească un răspuns. Dar uite, lucrurile sunt așa cum sunt, trebuie să avem încredere și în procesul celor implicați aici”, a mai afirmat el, conform today.com.

Jannik Sinner a fost depistat pozitiv la două controale antidoping în martie 2024, la opt zile distanță: pe 10 martie în timpul turneului de la Indian Wells și pe 18 martie în afara competiției, cu puțin înaintea turneului de la Miami. În urina sa au fost găsite urme de clostebol, un anabolizant.

Un tribunal independent a acceptat explicația italianului, potrivit căreia contaminarea cu o substanță interzisă, clostebol, un agent anabolizant, a avut loc atunci când un membru al echipei sale, Naldi, a aplicat un spray fără prescripție medicală pentru a trata o rană ușoară la începutul acestui an, a indicat marți Autoritatea Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA).

ITIA a acceptat explicațiile lui Sinner și l-a exonerat oficial în luna august, ceea ce a stârnit reacții de revoltă în lumea tenisului. Sinner a renunțat la kinetoterapeutul său, Giacomo Naldi, dar și la preparatorul fizic, Umberto Ferrara, cel care îi furnizase lui Naldi spray-ul interzis.

Djokovic și Nadal s-au pronunțat în privința lui Sinner

Novak Djokovic a spus, la rându său, că există extrem de multe nereguli în sistemul antidoping. Sârbul a făcut referire și la alte cazuri de dopaj, printre care și cel al Simonei Halep - fără a menționa nume, însă. El a declarat, într-o conferință organizată la ultimul turneu major al anului, că regulamentele trebuie să fie clare și, implicit, schimbate, pentru ca toți jucătorii să dispună de aceleași reguli și de garantarea unei gestiuni standardizate a situațiilor de acest fel.

„Există o mulțime de probleme în sistem”, a spus Djokovic. „Vedem o lipsă de protocoale clare și standardizate. Pot înțelege sentimentele multor jucători care se întreabă dacă sunt tratați la fel. Sper că organele de conducere ale sportului nostru să învețe din acest caz și să abordeze aceste cazuri mai bine în viitor. Trebuie să existe o schimbare în mod colectiv, cred că asta este evident.

Mulți jucători – fără a-i numi pe niciunul dintre ei, dar sunt sigur că știți deja cine – au avut cazuri similare sau au fost implicați în aproape aceleași cazuri, dar care nu au avut același rezultat”, a mai spus Djokovic.

„Și acum întrebarea este dacă e vorba despre fonduri, dacă un jucător își poate permite să plătească o sumă semnificativă de bani pentru o firmă de avocatură care i-ar reprezenta mai eficient cazul. Nu știu. Este cazul sau nu? Este ceva ce simt că trebuie să investigăm mai mult în mod colectiv.”, a declarat „Nole”, într-o conferință de presă desfășurată la US Open.

Rafael Nadal i-a luat apărarea italianului Jannik Sinner, spunând că are încredere în actualul număr 1 mondial: „De obicei, cred în buna credință a oamenilor. Îl cunosc pe Sinner și nu cred, în niciun caz, că a vrut să se dopeze. Iar apoi, un alt lucru: în cele din urmă, dreptatea este dreptate. Nu cred că trebuie să ne placă justiția doar atunci când se rezolvă așa cum gândim noi. Până la urmă, dreptatea este dreptate și eu cred în dreptate.

Cei care trebuie să ia decizii într-adevăr le iau pe baza a ceea ce cred ei că este corect. Așa că am încredere totală că, dacă nu a fost sancționat, este pentru că cei care au trebuit să judece acest caz au văzut foarte clar că ceea ce era acolo nu era sancționabil. Nu cred că pentru că este Sinner nu îl vor pedepsi sau pentru că este altcineva nu îl vor pedepsi. Cred și sunt cu adevărat convins de asta. Pe de altă parte, părerea celorlalți este, de asemenea, total respectabilă”, a adăugat câștigătorul a 22 de turnee de Mare Șlem.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel