Jocurile Olimpice Două pugiliste descalificate de la Campionatul Mondial au voie să concureze la JO2024. "Sunt femei în sportul lor"

Data publicării:
Fotografie de la Rodolfo Clix, Pexels
Fotografie de la Rodolfo Clix, Pexels

Comitetul Olimpic Internaţional a aprobat participarea la Jocurile Olimpice pentru două pugiliste care în 2023, la Campionatul Mondial, au fost excluse după ce au picat testul de eligibilitate pentru a evolua la feminin. 



"S-a stabilit că sunt femei. Sunt femei în sportul lor", a explicat Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, refuzând să menţioneze numele acestora.

"Toţi concurenţii care participă la Jocurile Olimpice urmează şi respectă regulile de eligibilitate", a adăugat el.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, este vorba despre Imane Khelif (Algeria) şi Lin Yu-ting (Taiwan).

Pugilista algeriană a fost exclusă de la Mondiale chiar înainte de lupta ei pentru medalia de aur la Mondialele de la New Delhi, în martie 2023, după ce nu a reuşit să îndeplinească testele instituite de Federaţia internaţională (IBA), la fel ca Lin Yu-ting care a pierdut medalia de bronz.

Potrivit dosarului pugilistului algerian furnizat de CIO, aceasta a fost descalificată după "niveluri ridicate de testosteron" în timpul Mondialelor. Cât despre Lin Yu-ting, conform dosarului ei, ea "nu a îndeplinit criteriile de eligibilitate după un test biochimic".

CIO nu recunoaşte IBA, prezidată de rusul Umar Kremlev.

"Mi s-a spus că am caracteristici care nu-mi permit să pot boxa cu femei", a explicat atunci Khelif, într-un videoclip postat pe pagina de Facebook, referindu-se la 'o mare conspiraţie'.

Imane Khelif este programată să boxeze joi la categoria welter (63,5-66,6 kg), Yu-ting vineri la pană (55,3-57,1 kg), scrie Agerpres. 

O pugilistă nigeriană a fost suspendată provizoriu 

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a confirmat suspendările provizorii de la Jocurile Olimpice în cazul pugilistei nigeriene Cynthia Temitayo Ogunsemilore şi al judoka iranian Sajjad Ghanim Sehen Sehen, informează EFE.

TAS a precizat că apelurile înaintate de cei doi sportivi au fost respinse, astfel că suspendările dictate de Agenţia Internaţională de Testare (ITA), responsabilă cu analizele, sunt menţinute.

Cynthia Temitayo Ogunsemilore a fost testat pozitiv la furosemid, un diuretic interzis, utilizat în special pentru mascarea altor substanţe, în timp ce Sajjad Sehen a fost depistat pozitiv la două substanţe dopante, metandienonă şi boldenonă.

Cei doi au fost testaţi inopinat în afara competiţiei.

România, o singură reprezentantă la JO 2024 la box 

România este reprezentată la box la Jocurile Olimpice doar de Lăcrămioara Perijoc. 

Obiectivul meu personal este să mă clasez pe podium, pentru că orice sport se duce acolo cu gândul de a lua cel puţin o medalie, cât mai strălucitoare, cât mai valoroasă. Nu cred că te duci acolo să faci prezenţă sau cel puţin eu nu simt că mă duc acolo doar să fiu prezentă. Îmi doresc să mă bat cu cele mai bune şi să le bat pe cele mai bune. Vreau să fiu cea mai bună. Sunt la prima mea ediţie a Jocurilor Olimpice, dar m-am pregătit foarte mult mental, pentru că îmi doresc de foarte mult timp să mă calific la Jocuri. Nu mi-a impus niciun obiectiv federaţia, pentru că ei ştiu că eu îmi fac treaba cât pot de bine. Ei şi-o fac pe a lor şi care va fi să fie, ăla va fi obiectivul îndeplinit. Eu am încredere în mine şi în procesul prin care am trecut. Nu simt nicio presiune din partea lor, a declarat suceveanca Lăcrămioara Perijoc.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel